Решението на ливанските власти да проведат операция по прочистване от бойци от ИДИЛ в граничната със Сирия област Арсал е необходима мярка, защото регионът стана рекреационен център за терористите. Такова мнение изрази по време на разговор с ФАН политологът и независим журналист Александър Асафов.
«В този регион сред бежанците се шмугнаха достатъчно много представители на ИДИЛ. Арсал е ненявен тил за базите на «Джебхат ан-Нусра», които са в планините, разположени недалеко. Може да се каже, че районът се използва от бойците като своеобразен рекреационен център. Съответно — да, това наистина е проблем. Затова беше взето решение да проведе самостоятелна операция, за да се занижи нивото на заплахата за сигурността», — отбеляза политолоът.
По-рано ливанският премиер Саад Харири заяви, че правителствената войска в скоро време ще започне военна операция в разположената около сирийската граница област Арсал. Той уточни, че ливанските военни няма да координират действията си със сирийските колеги.

 

Тагове: ; ; ; ;