Над 110 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи вчера Международната организация по миграцията. «От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци», заяви на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман, цитиран от ТАСС. Той уточни, че близо 85 процента от тях — над 93 хиляди души — са пристигнали в Италия, а останалите — в Гърция, Испания и Кипър.
Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13,5 хиляди повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година. Едновременно с това значително намалява потока от бежанци, отправящи се към Гърция: от началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 хиляди души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 хиляди. Миналата година от 1 януари до 16 юли Европа е приела над 240 хиляди мигранти и бежанци, припомни Милман.
От началото на годината са загинали 2359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до европейските страни. Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали.
По данни на МОМ в целия свят от началото на годината са загинали 3256 мигранти и бежанци/БТА

Тагове: ; ; ;