Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства започналото в парламента в Скопие обсъждане на проекта на договор за добросъседство между България и Македония.
Радваме се, че бяха предприети добри стъпки — парламентът в Скопие се запозна с проектодокумента, приветстваме този ход, заяви Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан, вицепремиера на Македония Буяр Османи и македонския външен министър Никола Димитров. Четиримата говориха след заседанието на Съвета за асоцииране ЕС — Македония в Брюксел.
Могерини съобщи, че сред обсъдените на срещата теми са били добрите отношения със съседите и целта да се постигне съгласие по спорните въпроси, за да може Македония да напредне по пътя си към ЕС. Правителството в Скопие изпълнява намеренията си. Вижда се, че то е готово да придвижи страната към ЕС, коментира върховният представител.
Наистина оценяваме, че правителството протяга ръка към съседите, за да преодолее трудностите от миналото и да предприеме успешни крачки към по-нататъшно сближаване с ЕС, добави еврокомисарят Хан.
Министър Димитров уточни, че македонското правителство е поискало от партньорите от ЕС прилагането на реформите и подобряването на добросъседските отношения да бъдат използвани за очертаване на ясни стъпки, които биха открили пътя на неговата страна към ЕС/БТА

Тагове: ; ; ; ;