Луганската народна република (ЛНР) може да се върне в състава на Украйна. Това ще се случи, ако правителството в Киев стане проруско, каза в интервю, публикувано от вестник «Известия», главата ЛНР Игор Плотницкий.

«Ако Украйна остане с този режим, който сега е в страната, то за никакво връщане не може и да става въпрос, каза ръководителят на ЛНР. — Но ако Украйна има проруската позиция, с разбирането, че ние ме братя, едно семейство, че това е руски свят, то тогава е възможно. «

Според Плотницкий, лидерите на ЛНР осъзнават, че властта в Киев – това съвсем не е цялата Украйна.

 «Ние разбираме, че там има здрави сили, които не само ни подкрепят, а ще ни посрещнат, когато му дойде времето.

Това е вярно, рано или късно ще им простим, но след покаяние ..», — каза ръководителят на ЛНР

Плотницкий сподели за установяването на международните връзки на ЛНР с външния свят. Според него, ЛНР води преговори с Беларус, Турция и Китай за продажбата на въглища.

Ръководителят на републиката съобщи за провеждането на кръгла маса с представители на 24 страни, включително Германия, Италия, Финландия, САЩ, Испания, Конго. Събитието, по време на кое бе отбелязано изкривяване на информация в западните медии за събитията в Донбас, участва и евродепутатът Елинор Форенца.

Плотницкий благодари на руското ръководство за хуманитарна помощ, която тя оказва на 1,5 милиона жители на републиката.

«Бих искал да изразя своята благодарност към Русия за това, че хуманитарните конвои идват при нас почти три години.

Без преувеличение ще кажа, че от 2014 до 2016 тази помощ е спасила живота на стотици хора…За нас руският мир – това не са само думи, това е нашият живот, мироглед, нашето бъдеще «, — обобщи ръководителят на ЛНР.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;