Правителството и народът на Сирия са обединени в усилията си да освободят страната от нашествениците. Такова становище изрази в интервю, публикувано във вторник във вестник Globo 15-годишният Хафез Асад, най-големият син на сирийския президент Башар Асад.

«Аз живея и виждам какви ужаси се извършват в моята страна. Аз съм гражданин на Сирия, отбеляза Хафез – Не е правилно да наричаме тази война гражданска, това е хищническа, война на нашественици.

Народът и ръководството на страната са единни в борбата срещу нашествениците, които окупираха страната. «- каза младият мъж.

«Знам що за човек е баща ми.  Хората говорят с него като с президент.

Много от тях са слепи, а това, което някои от тях казват, няма връзка с действителността ..», — сподели Хафез, наречен така в чест на своя дядо, който управлява Сирия от 1971 до 2000 години.

Младият мъж е в състава на сирийската делегация на Международната олимпиада по математика, която се откри в понеделник в Рио де Жанейро.

Хафез отбелязва, че се чувства обикновено дете, което, за да попадне на Международната олимпиада, е преминало през същия подбор, както и всички други участници.

Той няма намерение да напуска Сирия и се надява, че войната скоро ще свърши.

Хафез сравни Дамаск с Рио де Жанейро, отбелязвайки, че двата града «в голямата си част са безопасни, но и в този град, а и на други места има небезопасни райони».

«В края на краищата, на насилието ще бъде бъде сложен краят, просто ни трябва време, за да се справим с него» — обобщи младият мъж.

Башар Асад има двама сина: 15-годишният Хафез и 13-годишният Карим, както и 14-годишната дъщеря на Зейна.

Както сподели Хафез, той посещава Бразилия не за първи път — преди това е бил тук през 2010 г. заедно с баща си.

В Международната олимпиада по математика тази година участват млади хора от 112 страни. Настоящото състезание се провежда за 58-ти, но за първи път в Бразилия. В състезанието участват 623 човека. Русия е представена от шестима ученици  от четири града на страната.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;