В интервю за телевизия MSNBC бившият сътрудник на ЦРУ Джон Сайфер съобщи, че Москва е направила срещата със сина на Доналд Тръмп по всички правила на агентурното разузнаване.

Той нарече тази среща стръв, на която е клъвнал екипът на Тръмп, както и сигнал за Русия за това, че настоящият президент на САЩ е готов да си сътрудничи с нея, дори, ако това не е патриотично.

— Има ли признаци на това, че това е руска стръв?

 ДЖОН САЙФЕР, бивш сътрудник на  ЦРУ: Видяхме кибератаките от страна на руското разузнаване, тази среща силно прилича на операциите, проведени по правилата на руското и дори на нашето агентурно разузнаване. Разбирам, че вървят напълно невероятни разговори по повод тази среща, но от гледна точка на разузнавателните операции, не е толкова важна тази среща, колкото подготовката за нея.

Това електронно писмо се превърна в своеобразен фар, стръв, която трябваше да клъвнат членовете от екипа на Тръмп. И те клъвнаха! Те дадоха ясно да се разбере, че искат да си сътрудничат с Русия. Но трябва да се разбира, че в дадения случай руснаците играят на враждебна територия – в САЩ.

Затова след това те поискаха да разберат, не е ли била тази среща капан, не са ли премислили участниците в кампанията на Тръмп, не е ли докладвало ФБР на агентите си за тази среща. Това би станало сигнал за руснаците, че хората от кампанията на Тръмп са готови към сътрудничество и може да се премине към следващата крачка в тази операция.

— Ако руснаците, според вашето описание, са имали намерение и в бъдеще да компретират някого – нямам предвид да го шантажират, просто да го компреметират – те на първата среща не биха извършили нищо значително, нали така? Защото това е бил само пробен камък.

ДЖОН САЙФЕР: Напълно вярно. Те са проверявали готовността към сътрудничество или намерението. Ако руското разузнаване ми бе дало ясно да разбере, че има намерение да се обсъжда сътрудничеството, аз бих се съгласил и направил среща, а на нея бих довел агенти на ФБР или някой от местната полиция, за да ги арестувам.

Това, че изпратиха на срещата подставени хора, че тази среща излезе извън рамките, ми показва, че те искат да си сътрудничат, затова вероятно си струва да се чуят тези записи. Ние не знаем, имаме изходна точка, а цялото разследване представлява само по себе си разузнавателна система – практически това е генеалогично дърво – връзки, знаци, , доклади на разузнаването, хроники кой с кого се е срещал преди и след.

Без съмнение, ако това не е бил Доналд Тръмп-младши или Пол Манафорт, на тяхно място щяха да се окажат хора, които са ходили в Русия. Много биха могли да продължат тази операция.

  • Получиха ли руснаците нещо от тази среща?
  • ДЖОН САЙФЕР: Да, давоха им да разберат, че екипът на Тръмп е готов да си сътрудници с тях на най-високо ниво и няма нищо против да компрометира себе си и да пристъпи определените граници, нещо, което, ако и да не се счита за незаконно, то не е лоялно, неетично и не е патриотично.
  • Петя Паликрушева-Иванова за News Front
  • Източник: http://www.msnbc.com/weekends-with-alex-witt/watch/fmr-cia-op-don-jr-meeting-part-of-russian-playbook-999739971714

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;