Руският адвокат Наталия Веселницкая е готова да даде показания в Сената на САЩ по повод срещата с Доналд Тръмп-младши. Това тя заяви в интервю за  RT.

«Да, готова съм, ако ми бъде гарантирана сигурността», каза Веселницкая, отговаряйки на въпрос, готова ли е да се яви в Сената на САЩ.

Адвокатът добави, че ще говори «само в законовото поле».

«Днес съм длъжна да мисля преди всичко за своята сигурност, за безопасността на семейството ми, на моите четири деца», отбеляза тя.

Според Веселницкая, британският финансист Уилям Браудер е събирал за нея информация, както и за нейното семейство, а получените данни са били предавани в Държавния департамент на САЩ.

«Господин Браудер, неговият екип събираше информация за моето семейство, за моето семейно положение, омъжена ли съм, имам ли деца или не. Те имаха снимки на дома ми, изпращаха ги на Кайл Паркър, това е известен човек в Палатата на представителите, който много години работи само за господин Браудер, а не за конгресмените и Конгреса. По-нататък това се правеше с представител на Държавния департамент на САЩ», добави тя.

По-рано вестник  The Wall Street Journal съобщи, че Веселницкая на срещата със сина на президента на САЩ през 2016 г. му е предоставила информация относно Браудер. Както твърди изданието, Веселницкая е споделила за срещата с Тръмп-младши в Ню Йорк.

Юристът е посочила, че се опитва да разпространи информация за Браудер.

Последният е признат от съда вРрусия по-рано за виновен в извършването на данъчни престъпления и задочно е осъден на девет години затвор в колония.

Браудер работи активно по приемането от Конгреса в САЩ през декември 2012 г. на т.нар. акт на Магнитский, който предполага използването на санкционни мерки по отношение на редица руски длъжностни лица.

В резултат на работата на финансиста САЩ възбудиха наказателно дело спрямо компанията  Prevezon Holdings, чийто собственик е руският гражданин Денис Кацив.

През май завърши досъдебното производство, което адвокатът на  Prevezon Holdings нарече победа.

По-рано Тръмп-младши  призна, че на 9 юни 2016 г. е направил среща с Веселницкая в Ню Йорк. Синът на президента не отрича, че се е съгласил да направи това, защото се е надявал да получи информация от компрометиращ характер за Хилъри Клинтън.

Политическите опоненти на президента на САЩ твърдят, че срещата е потвърждение на наличието на връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Веселницкая в интервю за NBC опроверга версията за това, че е работила за властите на Русия.

Юристът отбеляза също, че тя не е имала никакъв компромат срещу Клинтън.

Тръмп и ръководителите на неговата администрация нееднократно отричат слуховете по повод каквито и да било осъдителни контакти с Русия.

Според тях, всички усилия в тази посока са политизирани и са насочени за делегитимация на законната изпълнителна власт в САЩ.

Москва на най-високо ниво също нееднократно отхвърля твърденията, че Русия се е опитвала да се намесва в предизборните процеси в САЩ.

Прессекретарят на президента на Русия заяви по-рано пред журналисти, че юристът Веселницкая не е позната на Кремъл.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;