Съюзниците на САЩ, сблъсквайки се с нежеланието на Щатите да продават най-модерните си бойни безпилотни летателни апарати (UAV), масово ги купуват на по-ниски цени Китай. Това съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието, в последно време такива съюзници на САЩ, като Саудитска Арабия и Йордания, все по-често използват бойни безпилотни самолети, закупени от Китай. Произведените в Китай безпилотни летателни апарати са били забелязани при изучаване на спътникови снимки на военни бази в Египет и Обединените арабски емирства, пише изданието.

Според него, тези безпилотните самолети се използват широко на бойното поле, в частност Ер Рияд ги използва за атаките си в Йемен. Отбелязва се, че става дума за китайски копия на американски безпилотни летателни апарати, като Predator и Reaper.

Както пише изданието, САЩ вече дълго време отказват да продават най-мощния от своите безпилотни самолети на чужди страни, включително и на съюзниците си в Близкия изток. От всички партньори на Вашингтон само Великобритания е спечелила правото да закупи най-новата версия на БЛА Predator и Reaper, посочва изданието.

The Wall Street Journal пише, че САЩ се опасяват най-вече от това, че БЛА могат да се окажат в ръцете на враговете, а могат и да се използват за потискане на граждански вълнения, както и да подкопаят военното превъзходство на Израел в Близкия изток.

На този фон, Китай се възползва от ситуацията и отговаря на търсенето на съюзниците на САЩ по отношение на тези бойни машини, като им предоставя копия на много по-ниска цена, пише вестникът.

Както твърди изданието, ситуация може да се нарече «стратегическо и търговско поражение» на Вашингтон.

Американската търговска политика, която принуждава съюзниците да закупуват военно оборудване от Китай, «вредят на интересите на САЩ», «увреждат отношенията на САЩ с най-близките му партньори» и «вредят на американските компании, които се опитват да се конкурират на пазара», казва в публикацията представителят на Центъра за нова американска сигурност Пол Шар, който преди това е работил в Пентагона.

Неназован представител на Съвета за национална сигурност в Белия дом е заявил за изданието, че американската администрация внимателно претегля всички аспекти на политиката си по отношение износа на БЛА.

«Ние следим това, което прави Китай», — допълни той.

Помощникът на президента за САЩ по въпросите за тероризма и киберсигурността Том Босерт посочва, че при продажбата на бойни безпилотни самолети трябва да се спазва баланса между икономическата изгода и сигурността. Вашингтон се придържа към «балансиран подход в областта на износа на технологии», «за да не бъде застрашаван живота на невинни хора», каза той.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;