Берлинската реч на Лавров показа опасната дистанция между Русия и Запада

Речта на външния министър на Русия Сергей Лавров в Берлин демонстрира, че Москва и Западът са се отделили опасно един от друг, пише Süddeutsche Zeitung.

Опровергавайки всички обвинения по адрес на страната си и наричайки ги абсурдни, Лавров с това напълно се размина в оценката за последните 25 години със западните политици, учени и историци, отбелязва немското издание.

За съжаление, постоянно чуваме, че Русия е виновна за напрежението в Украйна, в Европа и в Близкия Изток, заяви по време на работната си визита Сергей Лавров.

При това всеки знае, че СССР, а след това Русия след падането на Берлинската стена са се стремили да направят всичко възможно, за да постигнат мирно съществуване.

Нашата страна изигра главна роля в обединението на Германия. Ние винаги сме били открити за сближаване с ЕС, подчерта Лавров.

Москва предлагаше стратегическо партньорство, но на Запад не подкрепиха тази идея, точно обратното: САЩ и техните съюзници се самообявиха за победители.

 

Както пише журналистът Щефан Браун от Süddeutsche Zeitung, много западни политицr, учени и историци оценяват последните 25 години по друг начин.

“От Лавров може да се разбере доколко опасно Москва и Западът са се дистанцирали един от друг”, отбелязва авторът на материала.

Според Лавров, цялата вина и отговорност за украинския конфликт не е в Русия.

Вместо да се защитят жертвите от държавния преврат, НАТО и ЕС оказаха подкрепа на превратаджиите. Именно по тази единствена причина Русия се намеси – в името на защитата на жителита на източната част на Украйна.

Москва не оказва помощ на Асад, продължи Лавров.

Нейната единствена цел е да не се допусне повторение на опита за преврати, както това беше в Ирак и Либия.

Русия защитава международните граници, според които суверенитетът на страната не може да бъде нарушен.

“Абсурдно е да се твърди, че Русия иска да разбие на части Европа. Русия иска само честен баланс на интересите”, заяви политикът.

Русия винаги е готова към сближаване с Европа, ако тя “признае своите грешки”.

“Надявеме се, че политическата мъдрост ще направи възможно възобновяването на добрите отношения”, допълни Лавров.

“Според главата на външната политика на Русия, европейците трябва да помъдреят”, резюмира авторът от Süddeutsche Zeitung.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;