Правителството на САЩ смята, че Иран нарушава духа на споразумението от Съвместния всеобхватен план за действие (SVPD), подписан с петте постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН и Германия. По тази причина Вашингтон има намерение да потърси по-твърд подход за изпълнение на условията от споразумението, насочено към решаване на проблемите с ядрената програма на Иран. Това бе съобщено на специален брифинг за журналисти, организиран от Белия дом, от високопоставен представител на американската администрация.

На брифинга бе заявено, че САЩ отчитат, че Иран се съобразява с разпоредбите от Споразумението, бе потвърдено намерението на Държавният секретар на САЩ Рекс Tилърсън да информира за това законодателната власт в страната. Това го изисква националното законодателство, чийто клаузи по повода са приети след сключване на Споразумението с Иран.

«Държавният секретар е в процес на уведомяване на Конгреса, че условията по Споразумението са спазени, на базата на наличната информация към 17 юли 2017 г. Въпреки това, държавният секретар и президентът Доналд Тръмп подчертават, че Иран продължава да бъде една от най-сериозните заплахи за американските интереси и стабилността в региона, те подчертават също злонамерените дейности на Техеран, които излизат далеч извън ядрената сфера «- каза един от водещите на брифинга.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;