Министерство на отбраната публикува уникални документи за освобождението на Полша по време на Втората световна война.

«Историческите документи бяха разсекретени през юли 2017 г., по-рано те не са били публикувани, достъпни бяха само за тесен кръг от специалисти,» – се казва в съобщението на ведомството.

Министерството на отбраната заяви още, че всички документи, включително доклади, справки, телеграми, бойни рапорти показват положителното отношение към съветската армия от страна на поляците.

Така например, в публикуваната телеграма от Съюза на полските патриоти се заявява, че поляците, воюващи на страната на съветските войски, са издигнали «мост, свързващ ни с братския народ.»

Освен това, в обръщението на Военния съвет на Полската армия в Съветския съюз, публикувано през юли 1944 г., има призив към поляците да се вдигнат на борбата срещу нацистките окупатори.

«Посрещайте достойно съюзническата Червена армия, която има най-голяма заслуга за победата над германците, помагайте на нашата армия и на съветските войски да унищожим германските въоръжени сили.», — се казва в изявлението.

Министерството на отбраната подчертава особеното значение и стойност на докладните записки  и на съобщенията на политическите органи на Червената армия, които отразяват «многобройните случаи на масово унищожение, грабеж и мъчения на полското население от нацистите, варварското разрушаване на селища от окупаторите, както и на обекти от културното наследство.»

Полша е окупирана от германските войски от септември 1939 г. до февруари 1945. През този период загиват близо шест милиона поляци, което е около 20 процента от общия брой на населението.

По време на Висло-Одерската операция, по време на която е освободена Полша, са убити над 40 хиляди съветски войници.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;