Харьков. Архивное фото

Работниците от фабриката в Харков за стоманобетонови конструкции «ЗЖБК-15» поискаха от Върховната Рада и президента на Украйна Петро Порошенко незабавно възстановяване на търговските и икономически връзки с Русия, съобщава Ukraina.ru.

Вид на Запорожье, Украина. Архивное фото
 Митингът, на който присъстваха повече от 500 работници и синдикални членове, се проведе на територията на производствените цехове на фабриката. В ръцете си активистите носеха плакати с надписи «Върнете търговията с Русия! Да възстановим машиностроенето!

Лидерът на «профсъюз Слобожанщина» Артьом Максимов каза по време на срещата, че загубата на Русия и на други пазари от ОНД е довело до масовото закриване на предприятия в Украйна, а служителите са изгубили работата си.

 Членът на профсъюза Виктория Голдман заяви, че «почти всички сегменти от пазара, предоставени от» ЗЖБК-15″: готови бетонови смеси, бетонови изделия (стоманобетон и бетонови изделия), огнеупорен бетон, са значително намалени».

Профсъюзите приеха  резолюция, в която се настоява Върховната Рада и президентът да възстановяват търговските отношения с Русия и другите страни от ОНД.

«Това ще позволи на нашата компания да увеличи значително броя на стокте, които имат положително въздействие върху бюджета на града ни, както и заплатите на работниците и служителите» — отбелязват авторите на обръщението.

По-рано работници в Мелитопол от заводите «Автогидроагрегат» и «МЗПС» поискаха да се възстановят търговските отношения с Русия.

Освен това, с подобни изисквания към Порошенко са повече от дузина големи предприятия в седем региони на Украйна.

Тагове: ; ; ; ; ;