Венецуелската опозиция призова днес за обща 24-часова стачка този четвъртък срещу президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции.
Призоваваме цялата страна този четвъртък да излезе в обща стачка, без прояви на насилие, за 24 часа, за да упражни натиск върху правителството, каза Фреди Гевара,  който е заместник-председател на венецуелския парламент.
Той призова хората да се подготвят и за окончателна ескалация на протестите срещу правителството идната седмица.
Призивът бе отправен, след като на референдум, организиран от опозицията, контролираща парламента, мнозинството от гласувалите се обявиха срещу плановете на Мадуро за промени в конституцията.
Същевременно дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини призова днес венецуелското правителство да преустанови процеса на учредяване на Конституционно събрание, което може да увеличи напрежението в страната и да доведе до още повече насилие, предаде Франс прес.
Членовете на Конституционното събрание трябва да бъдат избрани на 30 юли. Според Мадуро то ще донесе мир и стабилност на страната, но според опозицията то ще бъде използвано от правителството за заобикаляне на парламента, в който тя има мнозинство от 2016 г.
Насилието вече коства много човешки животи и има риск то да се увеличи още преди изборите за Конституционно събрание, предупреди Могерини.
Голяма част от народа на Венецуела ясно даде да се разбере, че не подкрепя идеята за Конституционно събрание. Неговото свикване може да поляризира още повече страната и да задълбочи конфронтацията, допълни тя.
Могерини добави, че според Брюксел ще бъде полезно венецуелското правителство да търси политически жестове, които да доведат до намаляване на напрежението и да създаде по-добри условия за подновяване на процеса на преговори за намиране на решение на кризата в страната. Според нея важен жест би било суспендирането на процеса за сформиране на Конституционно събрание.
Запитана за евентуални европейски санкции срещу Венецуела, Могерини каза, че всички варианти са на масата.
В протестите във Венецуела, насочени срещу правителството и президента, за три месеца загинаха 96 души.
Опозицията обвинява правителството, че е отговорно за икономическата криза, задушаваща страната, понесла тежък удар от спада в цените на петрола и в която инфлацията е трицифрена, а храните и лекарствата не стига/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;