Думите на ръководителя на Донецка народна република (ДНР) Александър Захарчеко за създаването на Малорусия са неговата лична инициатива, това заяви във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

«Изявлението на Захарченко, направено тази сутрин за Малорусия, е негова лична инициатива. В Москва разбрахме за това тази сутрин от СМИ.

Оставаме привърженици на Минските споразумения» — каза Песков пред журналисти.

По-рано ръководителят на ДНР Александър Захарченко предложи да се създаде преходен период до три години за новата държава Малорусия като правоприемник на Украйна — с извънблоков статус, курс към възстановяване на отношенията с Русия и за присъединяването към Съюзната държава Русия и Беларус.

Ръководството на Луганската народна република заяви, че проектът не е бил обсъден с ЛНР.

Спикерът на парламента на ДНР Денис Пушилин уточни, че създаването на Малорусия е само идея, която се възприема нееднозначно, в това число и в самата ДНР.

Той каза още, че трябва да се знае отношението на обществото към нея.

Постоянният представител на Русия в Контактната група за Донбас Борис Гризлов отбеляза, че инициатива за Малорусия не се вписва в минския процес и не е обект на реалната политика, а отговор на провокативните изявления на Киев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;