Страните от ЕС пострадаха от западните санкции значително по-силно, отколкото Русия, заяви в интервю за Deutsche Wirtschafts Nachrichten главата на съвета на директорите на Banca Intesa Антонио Фалико. Впрочем, италианският експерт е разтревожен не само от загубите на Европа, а от загубата на руското доверие. Според него, бизнесът в Русия има предвид политическите рискове и търси по-надеждни партньори извън пределите на ЕС.

Западните страни, които въведоха санкциите срещу Москва, пострадаха от тях значително по-силно, отколкото Русия, заяви в интервю за немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten председателят на съвета на директорите на Banca Intesa Антонио Фаллико.

“Техните загуби са около 100 милиарда евро. Освен това, това им струваше голям брой работни места. По моя информация, Германия изгуби не по-малко от 500 хиляди работни места, Италия – около 300 хиляди”, подчерта Фалико.

Впрочем, италианският експерт е разтревожен от загубата на доверие в резултат на санкциите, а не толкова от загубите.

“Да вземем за пример модата. Този отрасъл не бе засегнат от санкциите. Независимо от това, руските фирми обмислят всичко много внимателно преди да започнат да работят с партньор от страна, която е въвела санкции срещу Русия. Те нямат сигурност, че не хоризонта няма отново да се спусне мъгла. Вземат предвид политическите рискове, които играят все по-важна роля. В резултат руснаците търсят други производители и доставчици, които вероятно могат да им предложат същото качество, но от политическа гледна точка са по-надеждни.

Такива са последствията от руските санкции – макар и косвени, но те са много сериозни”, констатира главата на съвета на директорите на Banca Intesa.

Според Фалико, руската икономика е успяла да се приспособи към новите условия, “благодарение на своята способност да се адаптира”.

“Що се отнася до селското стопанство и хранителната промишленост, то тук успехите са очевидни. Тези два отрасъла се развиваха и по време на кризата.

Нещо повече, санкциите дадоха тласък на дългосрочни програми за развитие в такива отрасли, като образованието и фундаменталните науки. Резултатите ще се видят в следващите няколко години”, отбеляза италианският експерт.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/07/17/intesa-russland-sanktionen-kosteten-deutschland-500-000-jobs/

Тагове: ; ; ; ; ;