Руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви, че Москва «почти» е постигнала споразумение с Вашингтон за връщане на дипломатическата собственост. Това съобщи кореспондентът на CNN Джим Шут.

В понеделник премина вторият кръг от консултациите между Рябков и американския държавен секретар по политическите въпроси Томас Шанън. Една от темите на дискусията беше скандалът с дипломатическите резиденции.

По-рано източник на Белия дом заяви за РИА Новости, че Вашингтон не възнамерява да върне сградите на Москва, без да получи «нещо в замяна». В отговор Кремъл заяви, че условията на САЩ са неприемливи.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров нарече ситуацията с ареста на дипломатическата собственост от Съединените щати «грабеж посред бял ден.»

«Как става така: да се заграби собственост, която е скрепена на базата на двустранен междуправителствен ратифициран документ, а за да я върнат, действат на принципа» Това, което е мое — е мое, това, което е твое – ще си го поделим»- заяви Лавров пред журналисти.

Той изрази надеждата, че в администрацията на Доналд Тръмп «все още има разумни хора.»

По-рано се съобщи, че Москва е готова да отвърне на удара. Това може да се случи чрез прогонването от Русия на няколко десетки американски дипломати и арестуването на дипломатическата собственост на САЩ.

В края на 2016 администрацията на президента Барак Обама въведе пакет от санкции срещу Москва заради «намеса в изборите» и «натиск върху американските дипломати», работещи в Русия.

Освен с всичко останало, САЩ затвориха достъпа до двата жилищни комплекса — така наречените крайградски вили на Постоянното представителство на Русия в Ню Йорк и на руското посолство във Вашингтон. И двете сгради са дипломатическа собственост на Москва.

News Front Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;