Австралийският премиер Малкълм Търнбул обяви решението за създаване на Министерството на вътрешните работи, което ще включва основните агенции и служби, занимаващи се с въпросите на сигурността.

«Промените ще се извършат поетапно, създаването на новото министерство трябва да приключи през първата половина на следващата година», — каза ръководителят на правителството във вторник по време на пресконференция. Той допълни, че е възложил новото министерство да бъде оглавено от настоящия министър на имиграцията и защита на границата Питър Дътън.

В структурата на Министерството на вътрешните работи, което местните медии назоваха «супер министерство на сигурността», влизат австралийската служба миграцията и граничния контрол, федералната полиция, Австралийската служба за сигурност и разузнаване (ASIO), Национална служба за разузнаване (AUSTRAC), както и редица други правоохранителни органи и специални услуги. Ръководителят на правителството заяви, че те ще запазят своята структура, министърът ще изпълнява ролята на координатор.

«Реформата се извършва не защото системата ни е разбита, това се налага от бързо променящата се ситуация по отношение на сигурността,» — каза ръководителят на правителството.

«За да се отговори ефективно на настоящите предизвикателства, създаваме по-ефективна структура,» — подчерта той.

Тагове: ; ;