След ареста в иракския град Мосул на 20 поддръжници на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, на преден план излиза въпросът дали петима от тях не са граждани на Германия, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Офицер на иракските сили за борба с тероризма съобщи, че сред арестуваните може би е 16-годишно момиче, обявено за изчезнало през лятото на 2016 г., след като е приела исляма. Момичето е от малко градче, разположено в близост до саксонската столица Дрезден.
„Има нови доказателства в полицията, които ще бъдат проверени», заяви главният прокурор на Лоренц Хаас.

«Ако то (момичето) се появява отново и самоличността му е ясно определена, разследването да бъде възобновено», увери Хаас.
Твърди се, че момичето е било в контакт с членове на „Ислямска държава“, с които е общувало в интернет пространството. Прокуратурата в Дрезден ги разследва за подготовка на сериозно подривна насилие.
Иракски офицер поясни, че арестуваните 20 жени са намерени в тунел на „Ислямска държава“. Те са били въоръжени с оръжия и взривни колани, с които да атакуват иракските войски. Сред задържаните жени има граждани на Русия, Турция, Канада и Чечения/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;