ДОНЕЦК, 18 юли — Нюз Фронт.

Главата на самопровъзгласената ДНР Александър Захарченко заяви за създаването на нова държава Малорусия, вместо Украйна, която » показа своята несъстоятелност».

» Киевския режим не е в състояние да спре гражданската война<…>предлагаме учредяването на държава Малорусия.

Малорусия- независима млада държава.

За преходен период- до три години»,- заяви пред журналисти Захарченко.

 

 

 

Според Александър Захарченко, учредяването на нова независима държава ще позволи спирането на конфликта в Донбас.

 

» Ние трябва да получим подкрепата на жителите от регионите. Този изход ще е възможен при условие, че международната общност подкрепи идеята»,- добави Захарченко.

 

Председателят на Минисерският съвет на ДНР Александър Тимофеев заяви, че новата Малорусия ще бъде федеративна държава с широка автономия, а нейна столица ще стане Донецк, националното знаме ще бъде флагът на Богдан Хмелницки.

В основните направления на централните власти ще останат въпросите касаещи бюджета, армията и специалните служби.

 

» Предлагаме от всички региони да бъдат избрани на персонална основа представители за Конституционното събрание, с което ще бъде учредена държавата Малурусия и приета новата Конституция»,- заяви Александър Тимофеев.

 

По негови думи, след това Конституцията ще бъде изнесена на всенароден референдум.

 

» Това ще бъде предшествено от широка обществена дискусия, както на регионално, така и на федерално ниво»,- добави още председателят на Министерския Съвет на ДНР.

 

Той отбеляза още, че бъдещата Конституция на Малорусия ще предполага извънблоков статус на сържавата, равноправие за традиционните религии и конфесии, възобновяване на участието в дейността на СНГ, възстановяване на връзките с Русия и провеждане на преговори в тристранен формат — Малорусия- Русия- Европейски Съюз.

 

Заемащият постта президент на Украйна Петро Порошенко, коментирайки заявленията на властите на ДНР от своя страна заяви, че » Украйна ще възстанови суверенитетът над Донбас и Крим.

По време на протестите в началото на април 2014 година жителите на Донецка и Луганска области от Украйна не признаващи легитимността на февруварския държавен преврат, провъзгласиха създаването на » народни републики». След проведените през май референдуми, републиките обявиха суверенитет.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;