В началото на септември по улиците на страната могат да излязат около 10 хиляди души с искания за предсрочни парламентарни избори

«Демократичният фронт» (ДФ), който обединява основните опозиционни сила в Черна гора, възнамерява да започне масови протести. За организирането на демонстрациите, той ще предложи да се обединят всички опозиционни партии и неправителствени организации (НПО). Масовите акции трябва да доведат до предсрочни избори, смята лидерът на ДФ Милан Кнежевич. Според него, една от основните причини за недоволство от политиката на властите е тяхната русофобска и проНАТОвска позиция. В ДФ смятат, че предсрочните избори са единственият изход от дълбоката криза, в която се намира страната. Със съдействието на опозицията и на представителите на различните неправителствени организации по улиците на Подгорица могат да излязат над 10 хиляди души. Хората (в столицата живеят повече от 150 хиляди човека). В интервю за «Известия» лидерът на движението Милан Кнежевич заяви, че в началото на септември ДФ ще поеме инициативата да проведе масови протести чиято цел е да се постигне насрочването на предсрочни парламентарни избори през 2018 г. заедно с президентските избори. — Заради репресиите на управляващите Черна гора е на ръба на гражданска война. В страната се задълбочават социалните и икономическите проблеми. Управляващият елит се опитва по всякакъв начин да попречи на дейността на опозицията, която се застъпва за отмяната на антируските санкции, за отмяна на признаването на независимостта на Косово и референдума за по-нататъшно присъствие на Черна гора в НАТО, — каза пред «Известия» Милан Кнежевич.

— Политическата опозиция в момента бойкотира работата на парламента по сериозни причини. Резултатите от последните избори бяха фалшифицирани. Управляващата партия, надявайки се да се осигури първото място в изборите, както и да обоснове присъединяването на страната към НАТО, обяви, че опозицията е участвала в преврата по време на изборите — уточни за «Известия» лидерът на организацията Стефан Джукич. Лидерите на Демократичния фронт Милан Кнежевич и Андрия Мандич са обвинени, че с помощта на Русия са планирали преврат в деня на парламентарните избори на 16 октомври миналата година. Съдебният процес срещу двамата членове на опозиционното движение създава допълнително напрежение в страната. Първото заседание ще се проведе на 19-21 на юли. Управляващата Демократическа партия на социалистите, водена от Мило Джуканович (който ръководи Черна гора фактически от 1991 г.), оставя без внимание исканията не само на опозицията, но и на обикновените граждани. Така, правителството не отговори на призива на по-голямата част от населението (което се потвърждава от многобройните социологически изследвания), да проведе референдум за влизането на страната в НАТО (което се случи тази година). Въпреки позицията на мнозинството от черногорците, Подгорица се присъедини през 2014 г. към антируските санкции, като подкопа собствената си икономика, която до голяма степен зависи от руските инвестиции.

В Черна гора изкуствено се насаждат сърбофобия и русофобия, което не се подкрепя от по-голямата част от населението. Срещу това застават и лидерите на ДФ — разказа пред «Известия» директорът на Балканския център за международно сътрудничество Виктор Колбановский.

По думите на експерта, създаването на вътрешни врагове е начин за преживяване на черногорския управлявая елит, в резултат на което степента на напрежение в страната постоянно се увеличава, заедно със задълбочаващата се криза в страната.

Тагове: ; ; ; ; ;