Президентът на Филипините заяви, че очаква от Русия помощ в борбата с тероризма, пише The Manila Times. Родриго Дутерте отбеляза, че в резултат на споразумението за взаимна отбрана със САЩ той не може да влезе в други военни съюзи, но има право да се обърне към други страни за помощ.

Той даде да се разбере, че има намерение да съкрати сътрудничеiтвото с Вашингтон в полза на по-тесни връзки с Русия и Китай.

Президентът Родриго Дутерте заяви, че очаква от Русия помощ за Филипините в борбата с терористите от “Мауте”, съобщи The Manila Times. Според лидера на Филипините, той има намерение по-малко да се опира на подкрепата на САЩ и да изгради по-тесни връзки с Китай и Русия.

“Направих неголеми промени, отбеляза Дутерте. Той подчерта, че в резултат на договора за взаимна отбрана между САЩ и Филипините неговата държава не може да влезе в каквито и да било други военни съюзи, защото това би било нарушение на споразумението.

В същото време той добави: “Винаги мога да помоля други страни за помощ в борбата с тероризма. Очаквам, че Русия ще ни помогне. Китай вече ни изпрати оръжие. Друга доставка на оръжие ще  последва през септември”.

Както пояснява изданието, неотдавна китайското правителство безвъзмездно е предоставило на Филипините огнестрелно оръжие и амуниции на стойност 50 млн юани за употреба срещу терористите “Мауте”, завзели отделни райони на град Марави преди два месеца.

По-рано САЩ съобщиха, че оказват “техническа подкрепа” на правителствените войски в техните антитерористични действия.

Договорът за взаимна отбрана между двете страни позволява на държавите да оказват помежду си подкрепа, ако една от тях бъде атакувана от трета страна.

Дутерте нееднократно е осъждал САЩ и тяхната намеса в делата на Филипините.

По време на речта си във Виетнам миналия септември Дутерете заяви, че има намерение да сложи край на военните учения на филипинските войски със САЩ, припомня The Manila Times.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.manilatimes.net/duterte-eyes-russian-help-war-terror/338078/

Тагове: ; ; ; ; ; ;