След поредното разследване на Диляна Гайтанжиева по темата с нелегалните канали и доставките на оръжие за терористи публикувано  в «Труд» , на бял свят излязоха документи доказващи причастността на азербайджанска авиокомпания в крупната международна схема.

Компанията носеща името « Silk  way» ( или » Копринен път») пренася въоръжение за джихадистите и терористичните организациии в Близкия Изток през Балканите под прикритието дипломатически полети.

 

 

Темата за оръжието, което попада в ръцете на терористите, е ключова за геополитическите процеси, които наблюдаваме в момента.

Терористите продължават да получават въоръжение и боеприпаси, въпреки множеството разследвания и факти, показващи ясно кой покровителства нелегалните канали.

Разкритията на Диляна Гайтанджиева в серия от разследвания засегнаха много международни интереси, тъй като стана ясно, че специални служби от над 15 западни страни се грижат за «невидимостта»  на пътя на смъртта.

Крупният международен канал за доставка на оръжия прикриван от ЦРУ и ръководен от САЩ използва няколко държави за осъществяването и транспортирането на оръжия за терористите, като съвсем тенденциозно поставя акцентът и вниманието си към….внимание: България.

Тоест, цялата тежест и отговорност за въоръжаването на терористите се прехвърля много ловко към България. И именно разследванията на Диляна Гайтанджиева, уловиха този нюанс. Едно смело българско момиче, успя да хване следите на международна схема, изчиствайки името на България.

 

 

Припомняме, че в края на миналата година в сирийския Алепо нашата журналистка открива 9 склада пълни с въоръжение и боеприпаси  българско производство.

И веднага започват въпросите: как оръжие българско производство попада при терористите и кой стои зад това?

Стават ясни и сериозни пропуски в международните договори за търговия с оръжия като например това, че Саудитска Арабия може да купува без да дава обяснения пред никого къде отива закупеното от нея оръжие. Удобно нали?

И сега се връщаме на въпроса как оръжие произведено във България е изнасяно за терористите и от кого.

 

Първо, да отбележим факта, че сме единствената страна имаща право и лизенц да произвежда оръжие по съветски образци. От тук и интересът към нашата държава от страна на чужди структури, които решават да се възползват от нас и членството ни в различни западни организации, и намират начини документално да формят сделки, които на практика са непроследяеми.

Например заводът VMZ Сопот, който произвежда широк спектър въоръжение по съветски и руски образци, от противотанкови гранатомети до реактивни снаряди за ракетни системи ГРАД от 2015 година продава на американските компании Orbital ATK и Chemring, по програмата на Пентагона за нестандарни въоръжения за НАТО и съюзниците на САЩ, в това число и за така наречената «умерена опозиция» в Сирия чрез Саудитска Арабия.

Ако сме внимателни до тук, от схемата ясно се виждат две основни звена: САЩ и Саудитска Арабия.

А България е просто използваната страна, която се представя на преден план.

Български предприятия като  Samel 90, Arsenal JSCo., ARMAR Corp., Arcus и Kintex, произвеждат и продават на Саудитска Арабия, като поръчител е американската компания  Orbital ATK.

За доставките на оръжие в Джеда по море пише често и турския блогър Ерик Ишик.

След новите разкрития на Диляна Гайтанджиева и представените документи на бял свят излиза още един международен играч- азербайджанската компания » Копринен път», която превозва оръжия използвайки дипломатически имунитет.

 

Саудитска Арабия и свързаните с Пентагона военни компании финансират закупуването на старо съветско оръжие в Сърбия, Румъния, България, Чехия и редица страни в Източна Европа за силовите структури на Афганистан и Ирак, като един от крупните логистични хъбове в тези операции е Азербайджан.

Азербайджан превозва  оръжието с граждански полети на самолети с дипломатически статус, което позволява да бъдат избегнати каквито й да било проверки на товара.

 

Сред основните клиенти на азербайджанската компания » Копринен път» е американското командване за специални операции (USSOCOM)..

Основният маршрут на доставките изглежда така:

Баку — Риека — Баку — Кабул.

В действителност  самолетите на Азербайджан с оръжие ( 122 мм ракети за ракети ГРАД) предназначени уж за полицията на Афганистан летят не към Кабул обаче, а в пакистанския Лахор, където в рамките на два часа се разтоварват и в Афганистан летят празни самолети.

Доставките за Афганистан извършва компанията Alliant Techsystems Operations LLC (Нюингтън, щата Вирджиния, дъщетна на компанията Orbital ATK), един от най- крупните доставчици на въоръжение за чуждестранни армии.

Оръжието поръчано от Саудитска Арабия се доставя в Джеда и Ер-Рияд, а от там се прехвърля вече в Сирия или Йемен.

Освен Саудитска Арабия и САЩ, доставките на оръжие се плащат от Обединени Арабски Емирства. Така през април » Копринен път» пренасяот Бургас в Абу-Даби около 11 тона ръчни гранатомети  PG7 (модификация РПГ-7). Поръчител в този случай става компанията Al Tuff International Company LLC, която тясно сътрудничи с американската компания  Orbital ATK.

През 2015 година се правят и доставки от Бургас за американската авиобаза Инджирлик, от където оръжието се праща на бойците в Северна Сирия, Израел на военната база Овда.

През 2016 година се прави доставка на около 150 тона «бял фосфор» от Сърбия и България в Афганистан. В Баку самолетът прекарва около 4 часа, което предизвиква напълно основателни подозрения. Именно същата година Азербайджан обвинява Армения в използването на бял фосфор при боевете в Нагорни Карабах.

В разследването на Диляна Гайтанджиева са приложени документи , свидетелстващи че азербайджанската компания » Копринен път» се занимава с доствките на въоръжение за сирийските кюрди. Немаловажен момент е, че самият президент на Азербайджан е етнически кюрд, което облекчава общуването и контактите с кюрдите.

 

 

 

Преди няколко години на сайта на » Радио Свобода» е публикувано журналистическо разследване на авиокомпанията » Копринен път» («Silk Way Airlines»), което разкрива любопитни подробности за компанията. Оказва се, че » Копринения път е част от холдинга

Silk Way Holding, който е толкова общирен, че включва в себи си даже собственна

» Копринена» банка(Silkwaybank) . Акциите на тази банка показват, че холдингът е създаден от трима учредители.

Един от тях е компанията Silk Way Airlines. Вторият е Арзу Илхам Алиева- дъщерята на президента на Азербайджан Илхам Алиев, а третият учредител е Зарифа Камил Гамзаева, съпругата на ръководителя на Държавния концерн Azərbaycan Hava Yolları (AZAL) .

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;