Израел е категорично против договореното от Съединените щати и Русия примирие в Южна Сирия, пише вестник «Аарец», цитиран от ТАСС.
Израелският ежедневник се позовава на премиера Бенямин Нетаняху, който изложил своята позиция на срещата си с френския президент Еманюел Макрон вчера в Париж.
Причина за недоволството на Израел са плановете на Иран да увеличи военното си присъствие в Сирия. Според израелските власти Ислямската република възнамерява да построи в тази страна бази за своите военновъздушни и военноморски сили и да разположи там военен контингент и съветници.
«Това би променило картината в региона в сравнение с тази, която наблюдаваме сега», заявил високопоставен представител на израелското правителство, пожелал анонимност.
Споразумението за прекратяване на огъня в Южна Сирия бе договорено от президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, на срещата им в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург на 7 юли. Тогава Нетаняху заяви, че Израел би приветствал едно истинско примирие в Сирия, отбелязва ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;