Израел е срещу примирието в Сирия, съгласувано между Русия и САЩ, пише Haaretz, позовавайки се на думите на премиера на страната Бинямин Нетаняху. Както отбелязва изданието, в Ерусалим считат, че споразумението за прекратяване на огъня в настоящия му вид съдейства за укрепване позициите на Иран в Сирия, което не може да не безпокои Израел.

 Премиерът на Израел Бинямин Нетаняху заяви, че Ерусалим е срещу съгласуваното между САЩ и Русия прекратяване на огъня в Южна Сирия, защото, според него, тава ще укрепи присъствието на Иран в региона.

Това той заяви в Париж по време на срещата си с журналисти след преговорите с президента на Франция Еманюел Макрон, пише Haaretz.

Високопоставен израелски чиновник в условия на анонимност е отбелязал, че Израел знае намеренията на Иран за разширяване на присъствието му в Сирия. Според него, Иран не само е заинтересован да изпрати в Сирия съветници и военни контингенти, но и планира да създаде там авиационна и морска база.

Открито противопоставяйки се срещу едно от най-сериозните споразумения, постигнати между Москва и Вашингтон за Сирия, Нетаняху огласи сериозните разногласия между Израел, Русия и САЩ, които до момента се пазеха в тайна и се обсъждаха само в закрити дипломатически канали, отбелязва Haaretz.

По-рано на срещата на G20 в Хамбург президентът на Русия Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Скоро след това Тръмп написа в Туитър:

”Ние постигнахме споразумение за примирие в няколко райони в Сирия, което ще запази немалко животи. Сега настана време да се движим напред към конструктивно сътрудничество с Русия”.

Според това споразумение, в Сирия около границата с Йордания и Израел са разположение зони на деескалация. В последно време Израел води преговори по това споразумение с американската страна, припомня изданието.

По време на преговорите Ерусалим представи списък на своите искания по повод споразумението между САЩ и Русия. Изрел подчертава, че според това споразумение силите на Иран, “Хизбулла” и шиитското опълчение, не трябва да се намират близо до сирийската граница с Израел и Йордания, защото това ще съдейства за укрепване позициите на Иран в Сирия.

Освен това, Израел възразява срещу  руските войски, които ще обезпечават примирието на своята граница.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.haaretz.com/israel-news/1.801612

Тагове: ; ; ; ; ;