Хиляди хора протестираха вчера в Полша срещу спорните реформи в съдебната система, провеждани от управляващите консерватори, предаде Франс прес.
Столицата Варшава стана сцена на две демонстрации — пред парламента и пред Върховния съд.

«Долу Качор, диктатор!», скандираха хората, събрали се вчера следобед пред сградата на законодателния орган.

Думата «качор», която на полски означава «паток», е прякор на Ярослав Качински, председателя на управляващата партия «Право и справедливост» (ПиС), отбелязва Франс прес.

Някои демонстранти издигнаха транспаранти с надпис на английски: «Паток, вън!» («Duck off!»).

4500 души са участвали в протеста, организиран от Комитета за защита на демокрацията, според данни на полицията. Според общината на Варшава, бастион на опозицията, демонстрантите са били 10 000.

Лидерите на двете опозиционни партии в Полша — Гжегож Схетина на либералната «Гражданска платформа» и Ришард Петру на «Новочесна» («Модерна») — произнесоха войнствени речи. Двамата се ангажираха да си сътрудничат тясно, за да се противопоставят на политиката на консерваторите на Качински.

Снощи асоциацията на полските съдии проведе свой протест пред сградата на Върховния съд. Участниците формираха със свещи «светлинна верига».

Полицията не съобщи данни за броя на демонстрантите, много от които дойдоха от първия протест. Според общинските власти в полската столица проявата е събрала 17 000 души.

Подобни протести бяха организирани в още няколко града, сред които Краков, Шчечин и Вроцлав.

Миналата седмица двете камари на полския парламент одобриха два спорни законопроекта, които според опозицията ще засилят контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще отслабят разделението на властите, отбелязва Франс прес.

Първият нормативен акт предвижда членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия съдебен съвет) вече да бъдат избирани от парламента, където ПиС има мнозинство. Вторият проект предвижда председателите на общите съдилища да бъдат назначавани от министъра на правосъдието.

За да влязат в сила, двата закона само трябва да бъдат подписани от президента Анджей Дуда. Това е много вероятно да стане факт, тъй като Дуда бе избран за държавен глава като кандидат на ПиС.

Полша си навлече критики заради своята съдебна реформа и от страна на Европейския съюз. В петък Качински обаче се зарече да продължи промените в съдебната власт въпреки критиките на опозицията и ЕС/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;