Питър Смит, републиканецът, който поиска от руските хакери електронните писма на Хилъри Клинтън, се самоуби

Питър Смит от Републиканската партия, който призна, че е направил опит да получи от руските хакери откраднатите електронни писма на Хилъри Клинтън, се е самоубил 10 дена след като е разказал на СМИ за деянията си, пише Chicago Tribune, позовавайки се на официални сведения.

В средата на май в стая в хотел в Рочестър, която се използвала за пациенти на клиниката Mayo Clinic и техни роднини, 81-годишният Смит е оставил подробно подготвена подборка от документи, включително изявление, което полицията е нарекла предсмъртно писмо на самоубиеца. В него той съобщил, че е болен и че застраховката му свършва.

Преди това финансистът от Чикаго дава интервю на The Wall Street Journal. Той споделя, че е направил самостоятелна кампания с цел да получи електронните писма, които, според него, са били откраднати (вероятно от руски хакери, пише изданието, бел.ред.) от личния сървър на Хилъри Клинтън.

В разговори с хора от своето обкръжение и с други, които той се опитал да привлече за съдействие, Смит намекнал, че работи с генерал-лейтенанта в оставка Майк Флин, който тогава бил един от старши съветниците на кандидата за президент Тръмп, пише The Wall Street Journal.

Изданието съобщава също, че смъртта на Смит е настъпили на 14 май, около 10 дена след интервюто.

На разположение на Chicago Tribune е копие от смъртния акт от щата Минесота, в който се казва, че смъртта е настъпила в резултат на самоубийство. На главата на Смит е имало пакет, свързан с туба с хелий. Това се съобщава в доклада на патоанатома.

В предсмъртното си писма Смит поднася на властите извиненията си и съобщава, че в неговата смърт няма “криминален оттенък”.

Той пише, че е решил да приключи с живота си, поради “влошаване на здравословното му състояние от януари 2017 г” и “изтичане на застраховката му за живот за 5 млн долара”, се казва в статията.

Той е бил в хотела няколко денонощия, трябвало е да напусне в деня, в който е било открито тялото му, съобщават журналистите Катрин Скиба, Дейвид Хайнцман и Тод Лайти.

“Утре е последният ми ден”, казал Смит на сътрудника на хотела на 13 май, разпечатвайки документи в бизнес-центъра, според данни от полицията.

Един от бившите подчинени на Смит е казал на изданието, че, както той предполага, възрастният човек се е обърнал към клиника в резултат на сърдечно заболяване.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;