Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж повече няма да разглежда напускането на властта на сирийския лидер Башар Асад като задължително условие за участието си в регулирането на конфликта в Сирия, съобщи BFM TV. Както отбелязва Макрон, прекъсвайки всички контакти с Дамаск, Франция така и не е постигнала никакви резултати, затова сега тя ще преразгледа своята доктрина за Сирия.

Президентът на Франция Макрон по време на съвместната пресконференция със своя американски колега Тръмп обяви за “смяната на доктрината” на Франция по отношение на Сирия, съобщава BFM TV.  Според Макрон, Париж отсега нататък няма да настоява сирийският президент Асад на напусне поста си.

“Ние наистина променихме френската доктрина по отношение на Сирия, за да получим възможност да постинем резултати в рамките на много тясното сътрудничество с нашите партньори, главно – със САЩ, заяви Макрон, отговаряйки на въпрос на журналисти от телевизията за “вариантите за действие” на Париж в сирийска посока.

“Имаме главна цел – унищожаването на терористите, принадлежащи към всякакви терористични групировки без значение на техния светоглед.

Имаме и едно друго желание – да постигнем в дългосрочна перспектива инклузивно политическо регулиране, в този контекст не считам, че напускането на Асад и неговото отстраняване от длъжност е задължително условие за намесата на Франция.

Изхождам от простия факт, че откакто ние закрихме посолството си в Дамаск, престанахме да контактуваме с Башар Асад и започнахме да поставяме това условие, изминаха почти седем години. Разбира се, по време на преговорите, които ще позволят да се разработи следвоенната “пътна карта”, ще участват представители на Асад, но на тях ще бъдат, разбира се, и представители на сирийската опозиция”, отбеляза също той.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;