Абдуллах Коркмаз е работил като учител и директор на начално училище в Турция в продължение на 18 години, преди да попадне, подобно на над 100 000 други държавни служители, под ударите на репресиите, които последваха опита за военен преврат преди година.
Лишен от професията си в резултат на чистката, която правителството твърди, че е насочена срещу терористите, 48-годишният учител ветеран сега се мъчи да свърже двата края. Частните работодатели се въздържат да наемат хора, намиращи се в черния списък на правителството, затова Коркмаз е отворил малък ресторант и сервира пикантни кюфтета от сурова кайма в преобладаващо кюрдския град Диарбекир.

  «Ставаш всяка сутрин рано, за да пуснеш отоплението, боядисваш стените на училището, сменяш прозорци, макар да не са ти отпуснали бюджет, и накрая те изхвърлят», казва Кормаз за Асошиейтед прес в ресторанта си.
        

Неуспешният преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган отне живота на около 250 души и рани други 2000 на 15 юли 2016 г. Но провалилият се пуч разтърси турското общество и институции и преобърна живота на множество турски граждани, които са били пряко или непряко свързани.
През седмиците и месеците оттогава 150 000 души бяха задържани, а една трета от тях бяха официално арестувани. Някои от тях са войници, които са участвали в неуспешния метеж. Други са обвинени във връзки с Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ проповедник, когото правителството обвинява, че е организирал преврата.
Освен това, около три процента от работната сила в държавния сектор, включително учители, университетски преподаватели и държавни чиновници, бяха уволнени. На много от тях им бяха конфискувани паспортите, което не им позволява да си потърсят работа в чужбина.
Сред засегнатите от репресиите са и хора, които имат сметки в банка, свързана с Гюлен, родители, които са изпращали децата си в ръководени от движението му училища, и хора, които са си инсталирали тайно приложение за съобщения, използвано за комуникация от превратаджиите.
Правозащитни организации казват, че мерките, последвали преврата, са прилагани несправедливо и произволно. Критици твърдят, че много уволнения са политически мотивирани, а опозицията казва, че уволнените съдии и прокурори са заместени с хора, свързани с управляващата партия на Ердоган.
Коркмаз бил уволнен на 29 октомври. Научил от съпругата си, след като нейна приятелка забелязала името му в един от правителствените укази, които включват списъци на хора, които са уволнени незабавно. Малцина от попадналите в капана след преврата биха искали да говорят. Самият Коркмаз се безпокои, че хората може да не посещават ресторанта му, когато разберат, че е бил уволнен.
Коркмаз казва, че няма връзки с движението на Гюлен, въпреки че е член на ляво ориентиран учителски профсъюз, който призовал за бойкот на училището от страна на родителите и учителите през 2015 г. в знак на протест срещу правителствената политика, която според профсъюза цели «ислямизация» на националната учебна програма. Той заяви, че не е участвал в бойкота и все още допуска, че правителството ще го върне на работа и ще му се извини.

«Няма абсолютно никаква причина за моето уволнение», казва Коркмаз. «Ако съм виновен за нещо, тогава трябва да бъда разследван или изпратен в затвора».
       

Защитавайки репресиите, правителствени представители казват, че заплахата от движението на Гюлен не е отпаднала. Те подчертават сериозния характер на опита за преврат, когато офицери пучисти от армията използваха хеликоптери, изтребители и танкове, за да нападнат парламента и други държавни сгради и се опитаха да поемат контрола над телевизионни канали.
Ердоган едва се спаси от атака на хотел на средиземноморското крайбрежие, където беше във ваканция по това време.

   «Може ли да очаквате, че ще игнорираме преврата?», заяви вицепремиерът Вейси Кайнак в интервю.

«Никоя държава не може да показва толерантност към хора, които са замесени в тероризъм и се опитват да унищожат своето правителство».

Въпреки всичко, Кайнак добави, че правителството предприема стъпки към решаване на възможни несправедливости, включително създаване на комисия, която да разгледа молбите и жалбите на хора, уволнени от своите длъжности в държавния сектор.
Правозащитни организации обаче поставят под въпрос това дали комисията, чийто членове ще бъдат избрани от правителството, ще има необходимата независимост, за да осигури на огорчените турци справедливо изслушване.
Насърчен от референдума през април, който одобри конституционни промени за увеличаване на правомощията му, Ердоган обеща да покаже безпощадност към превратаджиите и да запази извънредното положение, което позволява на правителството да управлява чрез укази, докато не бъде възстановен мирът.
Опоненти на правителството казват, че чистката след преврата е предизвикала опустошителни ефекти върху турското общество. Стотици новинарски издания бяха затворени, а най-малко 159 журналисти са в затвора, според Съюза на журналистите в Турция. Правозащитните организации съобщават за бой и други злоупотреби със затворници. Правителството казва, че мъчения и малтретиране не се толерират и че подобни твърдения бързо се разследват.
Най-малко 36 души, които бяха уволнени или арестувани заради предполагаеми връзки с Гюлен, са извършили самоубийство — седем от тях в затвора и един в център за задържане, според данни на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/. Осемнайсет от тях са били полицейски служители.
В неделя лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу завърши 25-дневния си поход от Анкара до Истанбул с искане за справедливост за колега от партията, осъден на 25 години затвор по обвинения в шпионаж, както и за други, които по думите му са понесли несправедливости при репресиите. Десетки хиляди вървяха с него.
Дерия Кескин Демирер, на 48 години, била уволнена от длъжността си като асистент по трудова социология в университета в северния турски окръг Коджаели през септември. Уволнението идва след като Демирер се присъединила към над 1000 учени, които подписали петиция, призоваваща за край на дългогодишния конфликт в Турция с кюрдските бойци.
Нейният съпруг, също учен, загубил работата си също. Като безработна тя получава някаква финансова помощ от профсъюза и се опитва да харчи по-малко.
«Очаквахме някаква реакция, но не чак толкова», казва тя.
/БТА/ Асошиейтед прес

Тагове: ; ;