Милиони турски граждани отбелязват годишнината от неуспешния преврат на 15 юли 2016 г.
На препълнения с хора „Мост на мъчениците от 15 юли“, президентът Ердоган заяви, че турските граждани са победили войниците на преврата, благодарение на вярата си.

„Имаха ли нашите граждани оръжия в ръцете си“, попита Ердоган, който вървеше към моста от президентската резиденция. С него бяха семействата на жертвите на преврата, докато по-късно се обърна към стотици хиляди граждани.

„Точно както и днес, те имаха единствено знамена в ръцете си. Но имаха по-силно оръжие. Вярата си“, каза турският президент, наричайки участниците в преврата „невярващи“. 

Преди речта на президента Ердоган, в града бе издигнат паметник в памет на 250-те загинали по време на опита за преврат.
Министър-председателят Бинали Йълдъръм пое към моста от Ченгелкьой – истанбулският квартал, където войници убиха 17 граждани по време на опита за преврат. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш бе сред високопоставените правителствени представители с премиера.

„Няма да забравим, и няма да позволим на никой да забрави за 15 юли“, каза премиерът Йълдъръм пред журналисти.

„Хората все още са гневни. Борбата ще продължи, докато не остане нито един член на ФЕТО“, каза той.
Улиците на Истанбул са изпълнени със скандиращи хора, които призовават за смъртни присъди на участниците в преврата. На специално организирана сцена, бе изнесен концерт в памет на жертвите на преврата от военен оркестър, свирещ османски бойни маршове, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;