Стотици хиляди турски граждани отбелязват днес и тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести и уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс.
Море от хора, развяващи национални флагове се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща да накаже враговете си и възхвали невъоръжените граждани опълчили се миналата година срещу разбунтувалите се войници и танковете им.

«Те [враговете] не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ», каза Ердоган и добави: «Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове — също както днес — и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра».

«Никой, който предава този народ няма да остане ненаказан», заяви турският президент и отново обеща да възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон. 

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.
В речта си Ердоган заяви, че би желал арестуваните лидери на преврата да се изправят пред съда, облечени «в специални униформи също като в Гуантанамо». Думите му бяха по повод полемиката тази седмица, след като един от заподозрените превратаджии се яви в съдебната зала с тениска с надпис на английски «hero» (герой), допълни Франс прес/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;