„Добре дошли в ада“ – мотото на една демонстрация срещу Г-20 добре описва ситуацията в Хамбург. В града цареше почти военно положение: коли горят, пожарната гаси запалени барикади, полицията използва водни струи и сълзотворен газ и раздига седящи стачки. Цели улици са опустошени. Изпочупени стъкла на посолства и срязани гуми на официални автомобили са сред по-дребните престъпления, предава Дойче веле.

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск закъсняха за пресконференция в рамките на форума, а германският министър на финансите Волфганг Шойбле отказа участието си в една дискусия заради напрегнатата ситуация. Изстъпления е имало срещу охранителите на хамбургския хотел „Парк Хаят“, където нощуват високопоставени гости.

Най-агресивни са протестите на т.нар. Черен блок, обединяващ леви радикали, склонни към насилие, които се обявяват срещу капитализма като обществен строй. Ескалацията произлезе именно от техни маскирани активисти, които се опитаха да прескочат заграждения към т.нар. червена зона, където се провежда форумът.

Протестират и активисти на антиглобализационното движение „Атак”, които твърдят, че форумът е „цинична инсценировка на Меркел” и че срещата на Г-20 няма легитимно международноправно основание.

Досега в сблъсъците са ранени поне 110 полицаи, арестувани са десетки. Форумът се охраняваше от близо 20 000 служители на реда, но броят им се оказа недостатъчен. Междувременно са били изискани полицейски отряди от цяла Германия.

Страните от групата Г-20 се договориха за общи принципи за международните политически и бизнес отношения с едно изключение – климатичните политики.  САЩ приеха в заключителния документ на срещата на върха на 20-те икономически най-развити и значими държави в света да се говори за борба срещу протекционизма. Доналд Тръмп говори за America First – нуждата от „честни“ спрямо американските производители и износители търговски договори и необходимост да бъдат защитени от чужда конкуренция.

В комюникето е записано: „Ще съхраним пазарите отворени, отбелязвайки важността на реципрочната и взаимно изгодна търговия и инвестиционни рамки и принципа на недискриминация; ще продължим да се борим с протекционизма, включително всички нечестни търговски практики, и в този смисъл признаваме ролята на легитимните инструменти за търговска защита“.

Спорна остана единствено частта за изкопаемите горива, като американците настояваха да се включи пасажът, че САЩ ще работят с други партньори, за да помогнат своя достъп и употреба на изкопаеми горива чрез по-чисти и ефикасни методи.
Останалите 19 държави потвърдиха ангажиментите си към Парижкото споразумение от 2015 г. Четирите водещи икономики от групата BICS – Бразилия, Индия, Китай и Русия, разпространиха специална своя позиция, в която призоваха останалите от Г-20 да прилагат климатичната сделка под егидата на ООН. Те също така обявиха, че „твърдо подкрепяме основана на правила, прозрачна, недискриминационна, открита и включваща мултилатерална търговска система, прилагането на съществуващите правила на Световната търговска организация и неприемането на протекционизма“, Коментатор

Тагове: ; ;