Изявленията на американския президент Доналд Тръмп относно политическите отношения на страната му с Куба представляват връщане към риториката на Студената война. Такова мнение изрази днес председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите в Куба Раул Кастро по време на заседание на Националната асамблея в страната.

«Правителството на САЩ реши да затегне блокадата чрез създаването на нови пречки за американските предприемачи и въвеждането на нови ограничения за пътуване на своите граждани на острова, оправдавайки тези свои действия с враждебна реторика, характерна за края на Студената война», каза кубинският лидер, добавяйки, че решението Тръмп е «крачка назад в американско-кубинските отношения.»

Думите на Кастро бяха публикувани във в. «Гранма» — печатния орган на Комунистическата партия на Куба. Чуждестранни журналисти не се допускат в парламента на карибската страна.

БГНЕС припомня, че на 16 юни Доналд Тръмп обяви, че отменя „едностранната” сделка на предишната американска администрация с Куба за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Хавана. „Не искаме американски долари да бъдат използвани за подкрепа на военния монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба”, обяви американският президент и дори обвини правителството на Куба, че продава оръжия на Пхенян и помага за дестабилизацията във Венецуела. По-късно Тръмп наложи и забрана за бизнес от страна на американски филми с икономически субекти, контролирани от кубинската армия/БГНЕС

Тагове: ; ; ; ; ; ;