Броени дни преди отбелязването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ се състоя тържествената церемония по освещаването на паметника на Васил Левски, който бе отрит на 26 ноември 2016 година. В словото си по време на церемонията президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. „Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще“, каза още Румен Радев. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски дни преди 180-годишнината от неговото рождение. Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него. „Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България — да бъдем българи и да служим на интересите й. Всичко останало са преходни неща“, каза още министърът на отбраната.
Пред паметта на Апостола на свободата се преклониха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов и народни представители от комисията, политици, държавници, потомци на Апостола, преподаватели от Военната академия, общественици и др. Поднесени бяха венци и цветя от държавни институции и признателни граждани.
Паметникът е дело на инициативен комитет и бе открит на 26 ноември, когато през 1878 година отваря врати Военната академия „Г. С. Раковски“ .

Христина Богданова, потомка на Левски: Дълбоко вярвам, че гробът му е в сърцата ни, така го пазим жив
Дълбоко вярвам, че гробът му е в сърцата ни, така го пазим жив. Това каза пред журналисти Христина Богданова, пра-правнучка на сестрата на Левски — Яна Кунчева след освещаването на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос за паметта за Левски в семейството им, Богданова коментира:

„Това, което съхраняваме и се опитвам да разкажа и предам на хората, когато се срещам с тях, е онази емоция от истории, които пазим от детството му, когато е бил малко дете, през развитието му, за да стане този мъж, българин. Чисто семейните истории, отношението емоциите, за да го усетим“.

„Периодично се появяват територии за гроба на Левски. Много съм мислила, би било много хубаво да знаем къде са неговите кости, къде е погребан. Струва ми се, че е добре да можем да се смирим като него, да приемаме нещата такива, каквито са. Той е приемал, че може да няма гроб. Аз дълбоко вярвам, че големият гроб е в нашите сърца“, допълни тя.

„Каква по-голяма признателност да говорим и да се събираме? През последните години, далеч не само по повод на годишнините, има интерес и желание да се разговаря, да се връщаме към него. Хората в най-различните точки на България имат нужда от това, факт е. Ето го гробът му в нашите сърца, така го пазим жив“, коментира Богданова и заяви, че дълбоко в себе си вярва в това.

Относно това какво послание би отправила към хората, Богданова каза:

„Да се опитаме да бъде смирени, да живеем достойно и честно – това ни постави Левски, като един от най-основните му завети. Да бъдем достойни, честни, смели, любознателни, да не се отказваме, да вярваме в себе си по начина, по който той вярваше в силата на българския дух. Да носим обичта към себе си, другите и Отечеството си по един последователен и категоричен начин“. 
Мариела РУСЕВА, Фокус

Тагове: ; ; ;