Хакер, скрит зад псевдонима «Джони Уокър», проникна в частната електронна кореспонденция на служител от американското разузнаване, занимаващ се с Русия, съобщи днес списание «Форин полиси», цитирано от ТАСС.
Според изданието хакерът обявил миналия вторник, че е получил достъп до частния имейл на служител от Държавния департамент на САЩ, работещ в секретен разузнавателен отдел, занимаващ се с Русия.
Имейлите, до които той получил достъп, обхващат период от най-малко две години и се отнасят до контакти с представители на ЦРУ и други разузнавателни служби, а също и с международни фондове, неправителствени организации и журналисти.
Списанието не разкрива името на човека, чиято пощенска кутия е била «разбита», но посочва, че в този момент той заема висок пост в Отдела за разузнаване и изследвания на Държавния департамент на САЩ.
Позовавайки се на осведомен източник, изданието твърди, че този човек вероятно е най-добрият специалист по Русия в администрацията на САЩ.
От Държавния департамент отказаха да коментират този инцидент. «Известни са ни чести опити за «пробиване» на електронните пощенски кутии на правителствени чиновници и представители на бизнеса. Според действащите правила ние не обсъждаме отделни опити или инциденти», казал представителят на външнополитическото ведомство на САЩ.
Госдеп изнутри: что известно о взломе электронной почты одного из ведущих специалистов США по России

«Вероятно знаете, че Държавният департамент оказва непосредствено влияние върху формирането на дневния ред не само в САЩ, но и в целия свят. Сега можете сами да се убедите в това», написа хакер, поставяйки документи в различни ресурси.

Той добавил също, че от уважение към частния живот е отстранил цялата кореспонденция на чиновника от ведомството със съпругата му и роднините му.

«Останалите писма ще покажат кой носи отговорност за различните информационни кампании, т.нар. митотворчество и всъщност се занимават с пропаганда на «американските ценности» по целия свят», прави изводите си хакерът.

За съдбата на Русия

Открадната кореспонденция обхваща минимум 2-годишен период, а в писмата главно има разговори на чиновника с правителствени специалисти за Русия, включително експерти от разузнавателната общност, а също с представители на основните СМИ, НПО и международни фондации.

Foreign Policy констатира, че станалият жертва на хакерската атака специалист постоянно си е кореспондирал с други експерти и аналитични центрове, свързани с руската проблематика.

  • Reuters

От Държавния департамент не потвърдиха и не опровергаха истинността на разпространените електронни писма, а също самият факт на взлома на кореспонденцията.

«На Държавния департамент е добре известно, че злоумишлениците често атакуват акаунтите на електронната поща на ръководителите на правителства и деловите лидери на САЩ. Нашата политика се заключава в това, че ние не говорим за конкретни инциденти», заяви представител на външнополитическото ведомство.

Изданието отбелязва, че взломът е бил извършен на фона на продължаващо в САЩ разследване на «руските кибератаки» и над уж намесата на Москва в американските президентски избори през 2016 г. При това, целите на хакерите били специалисти по Русия.

За професионалисти и любители

Запитаните от  Foreign Policy експерти очаквано назовали Русия вероятен източник на кибератаката, признавайки, че сътрудниците на разузнаването често били мишени за хакерите.

«Руснаците вероятно са най-агресивните спецслужби в света. Фактът, че те са се хванали за чиновниците от Държавния департамент, напълно съответства на техния маниер на поведение», увери ветеранът от ЦРУ Джон Сайфер.

В същото време специалистите по киберсигурност призовават да не се бърза с изводите, защото взломът на пощата на високопоставения чиновник може да се окаже само опит на  Johnnie Walker да се утвърди в хакерските среди.

Според експерта в сферата на киберсигурността Джефри Кара, при подобни хакерски атаки няма нищо необичайно, а взломът на личната поща не изисква особени умения. Затова извършителят на атака е човек или група хора, които може да са любители, които целят да получат уважение или слава.

«Очевидно Русия би била заинтересована от хакерската атака над експерт по Русия. Впрочем, както и всяко момче, което иска да се превърне чрез това в име», заяви специалистът по кибероперации Джон Никълс.

«Човек винаги трябва да допуска, че всички негови съобщения могат да бъдат прочетени, откраднати, разпространени и използвани. Аз така и правя», заяви за  Foreign Policy Селест Уоландър, бивш специален помощник на президента при администрацията на Барак Обама.

  • Reuters

В петък официалният представител на руското МВнР Мария Захарова съобщи за кибератака над електронната поща на руското външнополитическо ведомство, извършена в края на юни.

Чрез масово разпространение на фалшиви писма с компрометирани по-рано материали от посолството на Русия в Иран злоумишлениците са получили достъп до електронната поща на ползватели, използващи приложения линк, а и редица други ресурси на МВнР. За ликвидиране на последствията от хакерската атака са били предприети необходимите мерки.

Под заплаха се намира създаването на руско-американската група за борба с кибератаките, която бе обсъждана на срещата на G20 между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

В конгреса се опитват законодателно да забранят координационните проекти с Русия в сферата на киберсигурността.

За невъзможността от формирането на такава група в обозримо бъдеще заяви и американският лидер.

Руската страна отбелязва, че на този етап няма яснота: ще успеят ли Москва и Вашингтон в бъдеще да постигнат споразумение по дадения въпрос.

«За невъзможността в създаването на подобна група действително стана въпрос. Ще бъде ли създадена тя или няма — това ще покаже времето», завърши прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

News Front

 

 

.

Тагове: ; ; ; ;