Хакер, скрит зад псевдонима «Джони Уокър», проникна в частната електронна кореспонденция на служител от американското разузнаване, занимаващ се с Русия, съобщи днес списание «Форин полиси», цитирано от ТАСС.
Според изданието хакерът обявил миналия вторник, че е получил достъп до частния имейл на служител от Държавния департамент на САЩ, работещ в секретен разузнавателен отдел, занимаващ се с Русия. Имейлите, до които той получил достъп, обхващат период от най-малко две години и се отнасят до контакти с представители на ЦРУ и други разузнавателни служби, а също и с международни фондове, неправителствени организации и журналисти.
Списанието не разкрива името на човека, чиято пощенска кутия е била «разбита», но посочва, че в този момент той заема висок пост в Отдела за разузнаване и изследвания на Държавния департамент на САЩ. Позовавайки се на осведомен източник, изданието твърди, че този човек вероятно е най-добрият специалист по Русия в администрацията на САЩ.
От Държавния департамент отказаха да коментират този инцидент. «Известни са ни чести опити за «пробиване» на електронните пощенски кутии на правителствени чиновници и представители на бизнеса. Според действащите правила ние не обсъждаме отделни опити или инциденти», казал представителят на външнополитическото ведомство на САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;