Електронната кореспонденция от хакнатия акаунт на сътрудника на държавния департамент на САЩ се оказа публикувана на свободен достъп.

От нея следва, че стопанинът на атакуваната пощенската кутия е Робърт Ото.

Както изясни  «Коммерсант», той работи в Бюрото за разузнаване и разследвания (част от разузнавателната общност на САЩ), къде е оглавявал отдел за анализ на ситуацията в Русия и Евразия.

Съдейки по официалната информация на сайта на държавния департамент, отделът се занимава «със събиране на разузнавателни данни и анализ на вътрешната и външна политика в Русия, Белорусия, Молдова, Украйна, Кавказ и страните от Централна Азия за обезпечеване интересите на САЩ в сферата на националната сигурност, икономическото процъфтяване и разпространението на демокрацията».

 

Хакер взломал почту специалиста госдепа США по России
Украинската кореспонденция понастоящем е достъпна на ресурса Pastebin.
Тя е публикувана от анонимен ползвател, който заявява, че от уважение към личния живот на Ото е публикувал писмата, адресирани към жена му и роднините му.
«Останалите писма ще докажат кой носи отговорност за различните информационни кампании, т.нар. «творение на митове» и играе съществена роля в натрапването на американските ценности по целия свят».
Следва да се отбележи, че анонимният хакер, на когото се позовава списание  Foreign Policy, което първо съобщи за взлома, при разговор с журналистите е използвал аналогични формулировки.
Редакцията също отбелязва, че не е единственият адресат на писмото, в което киберпрестъпникът е изпратил откраднатата кореспонденция.
Съдейки по публикуваните документи, Ото е проследявал кадровите размествания в руското правителство.
В частност, към едно от писмото е приложено обширно досие на главата на администрацията на президента Антона Вайно, който заема поста през 2015 г., след оставката на Сергей Иванов.
Сътрудникът от бюрото също е обменял с адресатите си масовите публикации в руските СМИ, в частности, от «Коммерсант», «Ведомости», «Новая газета», «РБК», «Ехо Москва», «Слоне» The New Times, Meduza, The Insider.
Те се отнасят към различни теми — предсрочни избори, протести, приватизацията на «Башнефт» и много други.
Освен това, Ото е следил за активността на руските политици и обществени дейци в социалните мрежи, както във Фейсбук, така и в «ВКонтакт».
По-рано  Foreign Policy съобщи, че е получил писмата на високопоставен сътрудник на държавния департамент под псевдонима Джони Уолкър.
Редакцията не е назовала името на чиновника, но съобщава, позовавайки се на анонимен източник, че това е най-добрият специалист по Русия в администрацията на САЩ.
Държавният департамент не потвърди и не опроверга информацията, съобщавайки при това, че знаят за множеството подобни случаи.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;