Ако спорещите страни в кризата с Катар започнат да разговарят пряко помежду си, това ще е важна следваща стъпка за решаването на тази криза, заяви Държавният департамент, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън завърши тридневна обиколка в страни от Залива, предаде Ройтерс.

«След проведените срещи държавният секретар смята, че започването на преки разговори между страните ще е важна следваща стъпка», каза говорителата на Държавния департамент Хедър Науърт.

«Надяваме се, че страните ще се съгласят на това и ще продължим да подкрепяме емира на Кувейт в усилията му за посредничество», добави тя.
Външният министър на Обединените арабски емирства обаче заяви, че няма да има бърз край на кризата.

«Насочваме се към дълго отчуждаване. Много сме далеч от политическо решение, което включва промяна в курса на Катар. Поради това нищо няма да се промени и ще трябва да обмислим различен формат на отношения», написа в Туитър Ануар ал Гаргаш.

Миналия месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет наложиха санкции на Катар по обвинение, че подкрепя терористични групировки и се е сближил с Иран. Малкото, но богато и влиятелно емирство отрече тези обвинения и отказа да изпълни исканията, поставени му от четирите страни, сред които бе закриването на телевизия «Ал Джазира» и затварянето на турска военна база на негова територия, както и ограничаването на отношенията с Иран.
Тилърсън се срещна в Джеда с външните министри на тези четири страни, а след това посети Кувейт, който посредничи в кризата, и разговаря също с емира на Катар/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;