Вестник «Чикаго сън-таймс», най-старият ежедневник на Чикаго, който е отпечатван без прекъсване, бе продаден на група инвеститори, предаде Франс прес.
Вестникът е основан през 1844 г. и е печелил осем пъти престижната награда «Пулицър». Той съобщи, че е бил закупен от група инвеститори, ръководена от бившия общински съветник и настоящ генерален директор на вестника Едуин Айзендрат и група синдикати.
Вестникът не даде подробности за сделката, но според конкурента му в. «Чикаго трибюн» продажбата е сключена за един долар. Същият «Чикаго трибюн» обяви по-рано тази година намерението си да закупи «Чикаго сън-таймс», но му бе наложена забрана от министерството на правосъдието, което се опасяваше от възникването на местен информационен монопол.
Дори и цената на покупката да е била символичният един долар, инвеститорите е трябвало да платят 11,2 милиона долара, за да продължи работата на вестника, съобщи самият «Чикаго сън-таймс».
Сключената сделка подчертава несигурността в американската преса през последните две десетилетия. През 2011 г. «Чикаго сън-таймс» бе купен за 20 милиона долара.
Собствениците заключиха, че «е по-добре да вземат един долар, отколкото да затворят вестника, което щеше да струва осем милиона», коментира Джеймс Уорън от института Пойнтър/БТА

Тагове: ; ; ;