“Сърдити са повече, отколкото по-рано, представителите на НАТО ще кажат на Кремъл своите възражения срещу агресивните и опасни маневри, които си позволяват руските летци над Балтийско море, в частност за “небезопасното поведение на руските пилоти при прихващанията”, съобщи един от чиновниците от алианса”, пише журналистът от Politico.

“Негодуванието на НАТО по повод действията на руските самолети, възприемани от алианса като ненужни провокации, ще бъде изразен в Брюксел по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО – форумът, чрез който западните съюзници и Русия провеждат диалог дори в обстановка на нарастващото напрежение”, пише Дейвид Хершенхорн.

“Винаги има риск, че нещо се случи не както трябва, когато две неприятелски сили се намират твърде близко, а ние сме близо един до друг не само във въздушното пространство над Балтийско мре, но и в черноморското въздушно пространство, а и по цялата граница със Сирия”, каза в интервю за изданието председателят на военния комитет на НАТО генерал Петр Павел.

В болшинството случаи не сме наблюдавали явна враждебност към НАТО.

Има само нарушаване на въздушното пространство, не е задължително да има нахлуване на територията на НАТО, но отбелязваме т.нар. непрофесионално поведение във въздуха”, допълни той.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;