Смятам, че размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда. Това е личната позиция на икономист на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пред журналисти в парламента. Поводът е вчерашното изказване на вицепремиера Валери Симеонов, след среща с работодателски организации, за премахване класа за прослужено време и включването му в основното трудово възнаграждение, но като цяло идеята не е нова.
Тя не е обсъждана в групата на ГЕРБ, стана ясно от думите на Стоянов. А председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ я коментира така: участието на националистите в управлението на държавата е на път да породи нов скандал.
За Менда Стоянова класът прослужено време е остарял подход и нарастването на трудовите доходи трябва да бъде обвързано с оценка на професионализма и ефективността на работника. Тя посочи, че, ако отпадне класът, както това вече е при държавните чиновници, хората няма да бъдат ощетени. И даде пример — ако един работник взема 100 лв. клас и 300 лв. основна заплата, когато прослуженото време се включи в нея, ще получава 400 лв. и няма да бъде ощететен. Ако в следващия момент на увеличение на заплатите неговата оценка, от която зависи с колко ще му се вдигнат парите, е по-ниска или по-висока, той ще получи повишение, но спрямо оценката за квалификация, производителност и работа.
Всичко това трябва да стане с промени в Кодекса на труда, иначе и сега българското законодателство не забранява в КТД да бъде предвидено увеличение на заплатите всяка година, посочи председателят на бюджетната комисия.
Хасан Адемов е категоричен, че в Кодекса на труда е нужно да бъдат предвидени гаранции, ако мярката влезе в сила, че заплатите няма да намалеят. Всичко това, по думите му, трябва да е след широк обществен дебат, да мине през Тристранния съвет, през парламента.
Според Менда Стоянова премахването на класа за трудов стаж първо, ще доведе до равнопоставеност между частния и държавния сектор. Второ, дали имаш повече години прослужено време, не означава, че си по-високо квалифициран, обясни тя.
В момента депутатите получават един процент за година трудов стаж.
Що се отнася до равнопоставеността между чиновниците и работещите в частния сектор, Адемов припомни, че държавата поема личните осигурителни вноски на администрацията.
Идеята на вицепремиера Симеонов не е обсъждана от ПГ на Обединените патриоти, обяви Искрен Веселинов. Той напомни, че те са по принцип «за» всички мерки, които водят до повишаване на доходите. Ще разгледаме предложенията в тяхната цялост и тогава ще излезем със становище, обеща той.
Във вразка с обрата за кешовите разплащания, които в крайна сметка след второ четене в бюджетната комсия се запазват на досегашните 10 000 лв., Менда Стоянова отбеляза, че ограничението е важно, защото е една от мерките за борба със сивата икономика.
Предложението на кабинета беше прагът за кеш да е 1000 лв., ПГ на ГЕРБ предложи компромисните 5000 лв. Стоянова посочи, че вчера не е чула смислени аргументи от останалите политически сили срещу текста на ГЕРБ, за да бъде той в крайна сметка отхвърлен, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;