Република Македония и Република България са съгласували текста на Договора за добросъседство, чиято цел е решаване на дългогодишните спорове и напрежение, заяви първият дипломат на Скопие Никола Димитров.
„Постигнахме компромис по текста. Подписването на Договора за добросъседство ще увеличи доверието между нас, ще покажем, че сме сериозни и че искаме да създаваме приятелства в региона“ , увери Димитров.
Македонският външен министър отбеляза, че страната му иска по-добро сътрудничество и с Гърция, и точно в този контекст е било и неотдавнашното му посещение в Атина, където е предложил на Македония да се присъедини към НАТО под временното наименование, след което да продължат преговорите за намиране на трайно решение по въпроса за името.
„Моето послание в Атина бе, че в Македония е поставено ново начало и затова моля да обмислите какъв съсед искате да имате. Ако искате да имате европейска демокрация, ръководена от върховенството на закона, сега е моментът да ни помогнете и може да допуснете да влезем в НАТО под временното наименование. Това би означавало инвестиране в по-добър климат, в условията на който би било възможно решаването на големите проблеми“, казва Димитров, подчертавайки, че не очаква това да се случи „за една нощ“, а да бъде продължителен процес, Фокус

Тагове: ; ; ;