Франция трябва да се откаже от “незаконната намеса”

Колектив дипломати в изданието Le Monde твърди, че Франция трябва да възстанови своята роля на “честен посредник” и да се утвърди като държава, инициираща преговори по международните кризи.

Франция отново трябва да  придобие влияние в Европа и света. Влиянието – това не е призив към неоснователно използване на меката сила, а способност да се генерират ясни идеи за управлението на делата в света в този критичен преходен период и те да се претворяват в живота заедно с другите, като начало – в Европа, се казва в статията.

С Тръмп приключи либералният демократичен ред, построен след 1945 г. – с неговите социални драми и популистки течения, с презрението към международното право и губителните военни кампании, пишат дипломатите.

Франция трябва да се противопостави чрез дискусии по всички въпроси, преди всичко за разрешаването на кризи, затегнали се поради липса на правилна политическа концепция.

Военните интервенции са благотворни само тогава, когато те се вписват в жизнеспособен политически процес. Настана време да се откажем от дръзки незаконни вмешателства с цел натрапване на ценности, нерядко без спазването от самите творци, време е да възстановим за Франция нейна роля на честен посредник, пишат авторите на статията.

Време е да се замислим за регионалния ред, за дългосрочните задачи.

На европейския континент следва да се върнем към въпроса за оправяне на връзките между ЕС и Русия.

Ако стратегическият неутралитет на Украйна беше обозначен, започвайки от 2008 г., то бихме могли да избегнем множество затруднения в тази криза, уверени са дипломатите.

Авторите: : Дени Бошар (eкс-високопоставен служител на МВнР на Франция, специален съветник за Близкия Изток от Института за международни отношения  — IFRI), Кристиан Коннан (бивш посланик в Мали), Жан-Клод Куссеран, (екс-глава на Главното управление за външната сигурност — DGSE), Мишел Фуше (бивш посланик в Латвия, преподавател в катедрата по геополитика  в Collège d’études mondiales), Бернар Мийе (бивш заместник на генсека ООН)

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ;