Бившата астронавтка Жули Пайет ще стане следващият генерал-губернатор на Канада, обяви премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от ДПА.
53-годишната Пайет ще стане 29-ият генерал-губернатор на Канада на мястото на Дейвид Джонстън, чийто мандат изтича през септември.
При представянето на Пайет в парламента в Отава Трюдо похвали работата й в Канадската космическа агенция, където тя стана втора канадка астронавт, както и ангажираността й с различни обществени каузи. Пайет е една от само десет канадци, които са били в космоса.

«Животът на Жули Пайет е посветен на откривателството, на големите мечти и на постоянното съсредоточаване върху най-важните неща», заяви Трюдо.

«Тези същински канадски черти, заедно с годините й служба на обществото, я правят безспорно квалифицирана за тази висока длъжност», добави канадският премиер.

Пайет ще е четвъртата жена генерал-губернатор на Канада. В словото си тя благодари на Трюдо и на кралица Елизабет Втора за «прекрасната възможност, втора възможност» да служи отново на Канада.
Генерал-губернаторът на Канада е представителят на британската кралица, която е държавният глава на страната. Той се назначава от британския монарх по предложение на премиера.
Генерал-губернаторът на Канада е с до голяма степен церемониална роля, тъй като посоченият с избори премиер е ръководител на правителството. Той приема полагането на клетва на премиера, върховните съдии и министрите и подписва влизането в сила на приетите закони. Той също така формално е главнокомандващият на Канада, отбелязва Ройтерс.

Жули Пайет е участвала в космически мисии през 1999 и 2009 г. и е работила с космическите агенции на САЩ и Русия. Тя е летяла на совалките «Индевър» и «Дискавъри» и има общо 611 часа в космоса. Била е главен астронавт на Канадската космическа агенция от 2000 до 2007 г. Тя е компютърен инженер и пилот, пианистка, флейтистка и хористка. Омъжена е за канадския летец-изпитател Били Флин и има двама сина, Брет и Лорие.

Тагове: ; ; ; ; ;