Над 3700 военни ще участват в традиционния парад по повод Деня на превземането на Бастилията — националния празник на Франция, предаде Франс прес
Парадът по традиция ще се проведе на булевард «Шан-з-Елизе» в участъка между Триумфалната арка и площад Конкорд. Това ще бъде първият военен парад за френския президент Еманюел Макрон, избран през май, а негов почетен гост ще бъде американският президент Доналд Тръмп.

В парада ще участват над 210 единици мобилна техника, 240 коня на Републиканската гвардия, 29 хеликоптера на армията, жандармерията и гражданската сигурност. В небето на Париж ще преминат 63 военни самолета.

Сред тях ще има 9 Алфаже на френските военновъздушни патрули и 6 Еф-16 на американските военновъздушни патрули, както и два изтребителя по технологията стелт Еф-22. В парада ще участват и 145 американски военнослужещи. За последно преди 17 години американски военни са участвали в парижкия парад.
Темата на парада ще бъде «Оперативни заедно», което символизира ангажимента на френската армия редом до силите за сигурност (полиция и жандармерия) в страната и до съюзниците й от НАТО и международната антиджихадистка коалиция зад граница.
1200-те френски военни, участващи в операция «Шамал» срещу ИД, ще бъдат представени на парада от отряд от 114 военнослужещи и от въздушна група, включваща изтребител Рафал, изтребители Еф-22 и изтребител Мираж.
Като израз на отдаване на почит към участвалите в Първата световна война, в която бронирана техника бе използвана за първи път, в началото на парада ще преминат танкове и военни камиони от онова време редом до настоящите им еквиваленти.

С участието на американски военни в парада пък се отбелязва стогодишнината от включването на САЩ в първия военен глобален конфликт. В края на парада ще бъде отдадена почит на жертвите на атентата от 14 юли миналата година в Ница, като военен оркестър ще изсвири химна на града «Nissa la Bella».
Заради високата терористична заплаха мерките за сигурност ще бъдат затегнати.

За първи път ще има и разузнавателен дрон Рипър, който ще изпраща кадри от района на парада. За сигурността ще се грижат 3500 полицаи и жандармеристи, подпомагани от 2500 пожарникари. За целия Парижки район ще са мобилизирани между 2600 и 2900 полицаи и жандармеристи/БТА

Тагове: ; ; ; ;