САЩ твърдят, че на 4 юли КНДР е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, но Русия заяви, че това е била ракета със среден радиус на действие.

Това се твърди се в статията, публикувана в Daily Beast, от Джефри Люис от Института за международни изследвания Мадълбъри, САЩ.

“Вероятно русанците просто проявяват упоритост, но руските радари и спътници явно са толкова лоши, че не могат да забележат ракетата на КНДР, която излетя седем пъти по-високо от орбитата на МКС?

И може ли това изоставане в технологиите да стане причина за случайно ядрена война между САЩ и Русия?”, пита авторът.

Ако КНДР изстреля междуконтинентална ракети по цели на САЩ, разсъждава Люис, американските военни ще се опитат да я свалят с помощта на 36 противоракети, разположени във Фор-Грипи в Аляска, продължава авторът.

Планира се изстрелването по всяка севернокорейска ракета на няколко противоракети – 4 или 5”, се казва в статията.

Поразяващите механизми на противорекетите, които не са попаднали в мишената, се връщат в атмосферата и в болшинството случаи изгарят в нея. Според сценариите, когато базата в Аляска открие огън по ракета на КНДР, поразяващите механизми трябва в голямата си част да се върнат в атмосферата над територията на Русия, пише авторът.

Ще разбере ли Русия, че това не е атака на САЩ? Ако изведнъж Русия грабне своето ядрено куфарче?

Авторът твърди, че американската страна не може просто така да предупреди руската по телефона: за прихващането на ракетите има само няколко минути.

След инцидента през 1995 г. САЩ и Русия се договориха да създадат “Съвместен център за обмен на информация”.

Но работа приключи без да се създаде нищо, твърди авторът.

Той казва още: Ако Русия осъзнае, че пускат е извършен от Форт-Грипи, Путин все пак може да реши, че това е атака.

В битността си на министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че руснаците са сигурни, че САЩ планират тайно да разположат в шахтите на ПРО ракети с ядрени бойни глави”.

В такава обстановка всеки опит да се прихване севернокорейска ракети от ПРО на САЩ в Аляска маже да стане безума постъпка, прави изводите си авторът.

Той предлага да се възроди американско-руското сътрудничество в областта на ранното предупреждаване за пуска на ракети. Второ – да се забранят противоракети с ядрени бойни глави и да се допускат инспектори (руски и американски) в базите на ПРО, за да удостоверят те липсата на ядрени бойни глави, се казва в статията.

Но, според авторът, най-надеждното средство – да не се използва базата Форт-Грили за отбраната на САЩ от атаките на КНДР.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;