Месец и половина, след като се срещна с руския президент Владимир Путин във Версай, френският президент Еманюел Макрон приема американския си колега Доналд Тръмп на «Шан-з-Елизе» за военния парад на националния празник 14 юли с надеждата да установи привилегировани отношения с непредсказуемия лидер на САЩ, предаде Франс прес.
Отправената от Макрон покана е натоварена със символи, тъй като тази година се отбелязва 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война.
Това посещение е със силен политически заряд заради трудните отношения на поддръжника на «Америка на първо място» Тръмп с останалия свят. То идва броени дни след бурната среща на върха на Г-20, на която САЩ потвърдиха волята си да действат едностранно, включително по жизненоважния въпрос за борбата с климатичните промени.
Тази сутрин Тръмп ще се срещне с американски военни и цивилни официални лица. След това той ще има среща на четири очи с Макрон, в която после ще се включат и делегациите им.
Денят ще приключи с вечеря в престижния ресторант «Жул Верн» на Айфеловата кула, където Еманюел Макрон и съпругата му Брижит ще приемат Доналд и Мелания Тръмп.
Тръмп и Макрон ще присъстват на традиционния военен парад на 14 юли, в който тази година ще преминат американски военнослужещи редом с френските. Сигурността ще се обезпечава от близо 11 000 полицаи и жандармеристи.
В двустранната си среща Тръмп и Макрон ще обсъдят Сирия, Ирак и борбата с тероризма, която е техен общ приоритет.
За разлика от Великобритания, където перспективата от визита на Тръмп предизвика полемика, идването му в Париж не породи особени реакции.
Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон заяви, че президентът на САЩ «не е добре дошъл», а екологът Яник Жадо разкритикува «незаслужената символична награда за един американски президент, който показа среден пръст на човечеството и на климата»/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;