Как полските ученици ще борят зелените човечета

Страхувайки се от действията на руските спецчасти по кримски сценарий, Полша работи над създаването на сили на териториалната отбрана, наброяващи 52 хиляди човека, пише Svenska Dagbladet. Както отбелязва изданието, в рамките на програма полските ученици под ръководството на бивши кадрови военни ще преминат през курс за подготовка и отблъскване на хибридна атака.

17-годишната Патриция и нейните приятели почти безшумно пристъпват по тясната пътечка в Южна Полша. Всички те са облечени в камуфлажни униформи, на лицата – или маски, или слънцезащитни очила. В ръцете си стискат карабини или автомати. При знак на командира на групата те преминават в стремителна атака, а след това залягат бързо. Така се подготвят за жестоките боеве с врага, нахлул в полска територия, пише Svenska Dagbladet.

«Считам за свой дълг на патриот да се науча да защитавам страната си”, казва Патриция, изтривайки потта от челото си.

Патриция е една от 20-те ученици, които тренират в състава на доброволческа група Task Force 13 Scorpions, която е оглавявана от бившия кадрови военнослужещ от полската армия. В продължение на цяла седмица учениците тренират в лагера недалеко от град Домбров-Гурнич, северно от Катовице.

Тренировките преминават много тежко – ставане в 5 часа сутринта, бягане в пълно оборудване с небойни пушки. След това кратка почивка, а после учениците отиват на полигона с препятствия, а след това – занятия с ръкопашен бой.

Занятията се водят от полицейски инструктор.

“По-силно, по-бързо”, крещи полякът. – Ако се замислите и за секунда, вече сте победени!”

Частите на Task Force 13 Scorpions са създадени по време на “руското нахлуване” в Крим през 2014 г. Начело на групата е Яцек Бухцик, бивш капрал от полската армия.

“Нямаме нищо против руснаците. Но при Путин Русия стана непредсказуема и опасна”, заяви той.

Малко са тези, които считат, че Москва може да тръгне към широкомащабен конфликт с Полша и страните от Прибалтика, които влизат в НАТО.

Но много се страхуват от хибридната война с използването на кибератаки и участието на нерегулярна армия – “зелените човечета”, съобщава изданието.

“Тогава на сцената излизаме ние. Ще охраняваме определен район, моментално ще открием и изтикаме зелените човечета или други неясни хора, които ще се опитат да проведат саботаж над Полша”, отбелязва Бухцик.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: https://www.svd.se/polen-storsatsar-mot-aggressivt-ryssland

 

Тагове: ; ; ;