Има голяма вероятност Сърбия да оттегли признаването на Македония под конституционното й име, за да се реваншира на най-близката си балканска съюзница — Гърция, пише сръбското издание на руския «Спутник». 
Изданието цитира мнението на Стефан Гаич, анализатор от белградския Институт за европейски изследвания, който смята, че «още от самото начало сръбското признаване на Македония под конституционното й име представлява проблем за сръбско-гръцките отношения.»
«Въпросът за Македония винаги е бил кост в гърлото на отношенията с Гърция. сега може би е дошло време тези отношения да се поправят. Ако Сърбия беше принципна държава този въпрос отдавна щеше да е уреден, още повече че Македония директно застрашава суверенитета и териториалната цялост на Сърбия не признавайки правата й върху част от нейната територия (Косово — бел. ред.)» — смята Гаич.
«Спутник» отбелязва, че сръбско-македонските отношения се влошиха след като Македония призна независимостта на Косово и обяви подкрепата си за членството на Косово в ЮНЕСКО, което се очаква да бъде гласувано през ноември т.г.

Тагове: ; ; ;