«Америка успя стратегически да свърже Балтика със Средиземноморието като остана само една преграда, Сърбия» пише сръбското издание на руския «Спутник» .

Според изданието приемът на Черна Гора в НАТО и стремежът на новия македонски премиер Зоран Заев за членство в Алианса, поставят по нов начин въпроса за военния неутралитет на Сърбия

«Спутник» цитира мнението на професора по национална сигурност Милан Миалковски, който смята че ако Македония и Босна и Херцеговина бъдат приети в НАТО, Сърбия ще се окаже напълно обкръжена от страни-членки на Североатлантическия пакт.

Миялковски смята, че в случая «изобщо не е от значение дали Македония изпълнява или не условията за членство, тъй като НАТО се интересува единствено от усвояване на територии».

Според анализатора евентуалното приемане на Македония в НАТО не трябва да се драматизира и Сърбия трябва да сътрудничи с НАТО, въпреки че «през последните години Алианса е престанал да бъде отбранителна организация и при определени условия би застрашил сигурността на Сърбия, ако се опита да наложи вътрешнополитически решения, които да противоречат на националните интереси на страната.»

Душан Пророкович, анализатор на Центъра за стратегически алтернативи, също смята, че евентуалния прием на Македония в НАТО няма драматично значение за сигурността на Сърбия, «тъй като и досега всички регионални актьори членуват в Алианса»

Според Пророкович от по-голямо значение за Сърбия е било приемането на Черна Гора в НАТО, тъй като тя контролира икономическите и транспортните връзки към Адриатическото крайбрежие.

Експертът твърди, че «ако през 90-те години приемът в НАТО е означавал членство в ЕС, сега се наблюдава обратния процес — бързият прием в НАТО може да доведе до отлагане на членството в ЕС».

По тази причина Пророкович смята, че «Сърбия трябва да запази военния си неутралитет и същевременно да се продължи по пътя си към членство в ЕС», Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;