Голяма е вероятността бойците на „Ислямска държава“ да се активизират за нови атентати на територията на Европа.

Това каза за Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него, терористична организация губи своята позиция в Близкия Изток, но не и идеологическото си влияние в други части на света.

„Трябва да приветстваме факта, че „Ислямска държава“ губи своите позиции в Близкия Изток, но разликата тук е с „Ал Кайда“.

За съжаление статистиката, която беше скоро оповестена за терористичните актове в Европа, осъществени през 2012 – 2016 година, а те са около 60 и едва 7% от тях са получили директни наставления и ръководства от Близкия Изток.

Около 83% от терористите са били симпатизанти на „Ислямска държава“ и са действали по зададена задача, а това показва, че по-голяма част от тези хора не са стъпвали никога преди това в Сирия и в Ирак.

Те са по-скоро вдъхновени от групировката, те са вълци единаци – нещо, което показва, че тепърва отзвукът ще бъде почувстван в нашето европейско общество“, коментира проф. Чуков.

Той каза още, че след изтласкването на „Ислямска държава“ от Мосул иракското правителство трябва да отговори на въпроса как ще бъдат интегрирани в управлението местните сунити.

Според арабиста, за разлика от предшественика си настоящият премиер на Ирак Хайдер Абади демонстрира воля сунитите да станат част от националното правителство.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;